ECB stopt met het pompen van poen in economie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, naar verwachting, aangegeven te stoppen met het pompen van miljarden in de economie door het opkopen van staatsobligaties. Ook is de voorspelde groei iets naar beneden bijgesteld.

Dit is de laatste maand waarin de ECB staatsobligaties zal opkopen, als onderdeel van een programma waar de centrale bank in maart 2015 mee begon. Dit beleid, genaamd kwantitatieve versoepeling’ had als doel om de inflatie te stimuleren, wat weer voor economische groei zou zorgen. De bank creëerde geld en kocht daar staatsleningen mee. Door dit gecreëerde geld nam de geldvoorraad toen en dus de inflatie. Dat was nodig omdat de inflatie zo laag was dat deze economische groei in de weg zat.

Begin dit jaar ging de centrale bank al minderen, maar na deze maand is het dan toch echt klaar. Het beleid zorgde er echter wel voor dat de rente een lange tijd erg laag is geweest. Dat zal nog wel even blijven, zijn de voorspellingen. De rentes worden pas na de zomer van 2019 verhoogd. In de laatste maand zal er voor 15 miljard euro aan staatsobligaties worden gekocht. In het begin was dit 60 miljard euro per maand en sinds januari van dit jaar 30 miljard euro. In totaal heeft de ECB 2,6 biljoen euro (2.600.000.000.000 euro) in de Europese economie gepompt. Ter vergelijking, het bruto binnenlands product (bbp) van alle lidstaten bij elkaar is 15,33 biljoen euro.

Sommigen zeggen dat de ECB dus de geldpers (gniffel) stopt, maar aangezien dit allemaal digitaal gebeurt tegenwoordig en er niet daadwerkelijk cash wordt gedrukt, is dat eigenlijk gewoon fout.

Verwachtingen

De president van de ECB, de Italiaanse bankier Mario Draghi, liet donderdagmiddag ook weten dat de verwachtingen voor de economische groei iets naar beneden zijn bijgesteld. De verwachting was dat de economische groei in de eurozone 2% zo zijn, maar dit is met 0,1% bijgesteld naar 1,9%. In 2019 wordt nu een groei van 1,7%, terwijl dat eerst 1,8% was.

Afbeelding: World Economic Forum (CC BY-SA 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren