Nederland ontvangt €4357 miljard, maar alles wordt doorgesluisd

Spiegeltje spiegeltje aan de Zuidas, wie is het grootste belastingparadijs van de wereld? Oké, misschien niet de beste analogie, maar daar gaat het niet om. Vandaag werd bekend dat Nederland enorm veel investeringen uit het buitenland binnen krijgt, maar dat er 80 procent van die bedragen direct wordt doorgesluisd naar landen buiten de Europese Unie. Waarom gebeurt dit via Nederland? En hoe doen zogenaamde brievenbusfirma’s dat?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek praat over een directe buitenlandse investering als de investeerder het investeert in een Nederlands bedrijf waar hij 10% aandelenkapitaal of meer heeft. Vaak worden deze investeringen gedaan in zogenaamde Bijzondere Financiële Instellingen (bfi), of zoals iedere niet-bankier zou zeggen: brievenbusfirma’s. Bedrijven die alleen in Nederland gevestigd staan om geld door te sluizen. Vier op de vijf bfi’s heeft namelijk helemaal geen economische activiteit hier.

De feitjes

In totaal is er dus voor vorig jaar voor 4357 miljard euro aan dbi’s gevangen door Nederlandse bedrijven die ook een brievenbusfirma kunnen zijn. Vervolgens is daar ‘slechts’ 922 miljard in eigen land gebleven, maar het grootste deel (3665 miljard) is vervolgens doorgesluisd naar andere landen. Vaak gaat dit geld naar landen buiten de Europese Unie zoals India, Hong Kong of de Kaaimaneilanden. Deze doorsluismethode wordt gewoon gebruikt door de Google, Netflix en Facebook van deze wereld, daar is niets raars aan. Maar, hoe ze dat doen?

Lees ook: Alles wat je moet weten over rulings

Slimme constructies

Oké, om te illustreren hoe de multinationals te werk gaan nemen we het voorbeeld van Starbucks, een klassiekertje. Starbucks heeft een zogenaamde ‘royalty constructie’ en die werkt zo. Hij is overigens niet meer bruikbaar, omdat de Europese Commissie deze laatst ontmanteld heeft.

Jij zet een BV’tje op dat de koffiebonen koopt en verkoopt aan Starbucks-fillialen in heel Europa. Laten we deze BV Bonen noemen. BV Bonen maakt hier natuurlijk veel winst mee, maar daar moet je belasting over betalen. Dat wil Starbucks niet! Wat hadden de slimmeriken bedacht? We zetten nog een BV’tje op in Engeland (BV Royalty) dat het concept van het roosteren van koffiebonen op de Starbucks-manier in handen heeft. Voor iedere verkochte zak van BV Bonen aan een Starbucks filliaal, moet BV Bonen royalties betalen aan BV Royalty, waardoor BV Bonen alle winst weer direct kwijt is aan royalties. Want gek genoeg fluctueerde de royalties mee met de winst die Starbucks maakte. Alle winst komt dus bij BV Royalty terecht in Engeland, en het mooiste van alles: over royalties hoef je geen belasting te betalen. BAM, belastingconstructie gefixt.

Afbeelding door Bic, via Wikimedia Commons (CC-BY SA 3.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren