Den Haag komt met wetgeving voor Bitcoin & Co

Het heeft even een tijdje geduurd, maar dan is het toch eindelijk zover. Het Ministerie van Financiën heeft 11 december een wetsvoorstel ingediend waarmee er een einde moet komen aan het witwassen van geld via cryptomunten. We mogen dus zeggen dat de eerste ‘cryptowetten’ binnenkort mogelijk een feit zijn.

Terwijl Bitcoin nog lekker aan een zijden draadje hangt met een koers van zo rond de €3.000, is Den Haag lekker bezig met haar taak: wetgeving. De cryptowetten, die een aanvulling zullen zijn op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), zullen de anonimiteit van de transacties wegnemen.

De wet in het kort

Het MinFin is ervan op de hoogte dat zwart geld vaak via cryptomunten witgewassen wordt. En dat is natuurlijk niet zo raar. De cryptoscene is volledig anoniem en zonder tussenkomst van een bank. Het gaat allemaal via de cloud. Die anonimiteit is een doorn in het oog voor de politie. En daarom moet dat stuk getackeld worden. De nieuwe wet, als die er komt, gaat ervoor zorgen dat cryptobrokers een vergunning moeten aanvragen en onder toezicht komen bij De Nederlandsche Bank. Dat moet, zodat de overheid inzicht kan krijgen in wie de klanten zijn. Daarnaast zullen cryptobrokers ook rare, buitengewoon hoge transacties moeten melden.

Zo wordt de wetgeving van deze ‘cryptobanken’ gelijkgesteld aan de grotere, normale banken als ING, Rabobank en ABN. Ook die zijn te allen tijde verplicht inzicht te kunnen verschaffen en buitengewone transacties te melden.

“Het duurt te lang”

Mooi liedje natuurlijk, maar voordat de wet er definitief doorheen is ben je zeker wel al een jaartje ouder. Eerst is de wet ter consultatie op internet aangeboden. Dat wil zeggen dat iedereen digitaal zijn of haar reactie op kan geven, en pas daarna wordt de wet heen en weer gestuurd van ministerraad naar adviescommissie, Raad van State, enzovoorts. Dus zing het liedje van Davina Michelle nog maar even 210.240 keer. Dan ben je een jaar verder.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren