Samsung vraagt blockchain-patenten aan voor smartphones

De elektronicagigant Samsung heeft drie aan blockchain gerelateerde patenten aangevraagd in de Europese Unie. Afgaand op de beschrijvingen van de patenten lijkt Samsung het voorbeeld van telefoonfabrikant HTC en blockchainstartup Sirin Labs te volgen in het maken van blockchaintoepassingen voor smartphones.

Het gaat om de patenten ‘Blockchain KeyStore’, ‘Blockchain key box’ en ‘Blockchain Core’, blijkt uit berichtgeving van Galaxy Club. Uit de beschrijving van de patenten wordt duidelijk dat het om een blockchainapp gaat voor smartphones. Met de app moeten mensen hun de sleutel van hun wallet veilig kunnen bewaren. Voor welke toestellen deze app beschikbaar moet worden is niet duidelijk, Samsung heeft zelf nog niets losgelaten over de patenten.

Concurrentie

Samsung is niet het eerste bedrijf dat blockchain en smartphones wil combineren. Sterker nog, HTC kondigde in oktober aan met een blockchainsmartphone te komen: de HTC Exodus 1. De telefoon is zo beveiligd dat je persoonlijke gegevens en je crypto’s veilig zijn op de telefoon, aldus het bedrijf.

Hackers kunnen niet bij deze gegevens komen en als je de telefoon kwijtraakt dan kun je met behulp van vijf mensen die je vertrouwt de toegang tot je wallet terugkrijgen. Het systeem is namelijk zo gemaakt dat je van tevoren vijf mensen uitkiest die een deel van jouw wallet krijgen. Combineer je deze vijf, dan heb je de toegang terug. Ook werd deze week bekend dat Brave de nieuwe browser wordt op de HTC Exodus 1. Deze browser is decentraal en past dus goed bij het karakter van de blockchainsmartphone.

Sirin Lab

HTC en Samsung waren er echter niet als eerst bij. De blockchainstartup Sirin Lab onthulde eind november de smartphone FINNEY. De telefoon heeft een besturingssysteem dat gebaseerd is op Android en heeft een ‘cold storage’ voor je crypto’s. Dit houdt in dat je toegang hebt tot je wallet via de telefoon maar dat deel van de telefoon en de rest – wat verbonden is met internet en dus gevaarlijk voor je wallet – zijn strikt van elkaar gescheiden.

Afbeelding: opopododo (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren