Theresa May Brexit deal

Positie premier May staat op wankelen

Vanavond wordt er in het Britse Lagerhuis gestemd over de positie van premier Theresa May. Tegenstanders van de premier hebben genoeg moties van wantrouwen verzameld om een stemming in gang te zetten. 

Met de stemming willen parlementariërs van haar eigen partij May afzetten als leider van hun partij. Mocht dat gebeuren, dan is May ook meteen geen premier meer. Om het plan van de muiters te laten slagen moeten 158 parlementsleden van de Conservatieven – de partij van May – de premier wegstemmen. Dat is namelijk precies één meer dan de helft van de 315 zetels die de Conservatieven hebben.

Door dit grote aantal zetels in het Britse parlement – 315 van de 650 – is de kans erg groot dat de leider van de Conservatieven ook de premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. Vanavond wordt dus duidelijk of May de premier blijft of dat er vanuit de gelederen van de Conservatieven een nieuwe premier zal komen. Mocht May de stemming overleven, dan kan er een jaar lang niet meer over haar positie gestemd worden.

Opvolgers

Mocht May weg worden gestemd vanavond dan zijn er een aantal kandidaten voor haar positie. Een van de mensen die als mogelijk opvolger wordt genoemd is Boris Johnson, een harde brexiteer. Hij was van 2008 tot 2016 burgemeester van Londen en daarna werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Dat was hij tot de zomer van 2018, toen hij opstapte omdat hij de Brexitplannen te soft vond. Een andere kandidaat is Dominic Raab, ook een voorstander van de Brexit. Hij was de opvolger van David Davis, die samen met Johnson opstapte vanwege de Brexitplannen. In november stapte Raab vervolgens ook op, ook vanwege de te softe Brexitplannen.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren