PostNL gaat niet in op CAO en stakingen dreigen; doei kerstpakketjes!

Als er een bedrijf is dat je deze komende weken nodig zult hebben, is het PostNL. Toch heeft het bestuur van PostNL schijt en is er een grote kans dat een groot aantal pakketjes niet op tijd – en dus wellicht ook niet voor de kerst – bezorgd worden. Maar, misschien valt het bestuur niet alles te verwijten.

De medewerkers van PostNL, of althans de vakbond FNV, dreigen met stakingen naar aanleiding van een CAO-ultimatum wat PostNL niet geaccepteerd heeft. FNV eiste in dat ultimatum 5 procent loonsverhoging en een gelijke beloning voor uitzendkrachten en medewerkers met een contract. Tsja, dat is wel heel veel.

De FNV zegt dat ze nu al acties voorbereiden om het werk neer te leggen. PostNL vindt dit absurd en zegt dat er nog zo’n 20 onderwerpen waren die ze moesten bespreken. “Dat je zo vroeg dan al een ultimatum stelt is onbegrijpelijk”, aldus de oranje pakkettenbezorger.

CAO’s

Weet je niet wat een CAO is? Hier een crash course: een collectieve arbeidsovereenkomst is een overeenkomst die gemaakt wordt met de werkgever en de vakbonden, waarin de arbeidsovereenkomst voor een hele groep werknemers binnen een bedrijf geldt. Het is dus een arbeidsovereenkomst voor alle medewerkers van PostNL in dit geval, vandaar collectief.

Dreigen met staken doen vakbonden wel vaker, en zeker als de bespreking van een CAO te lang duurt. Maar nu lijkt het dat FNV iets te graag wilde staken, want andere vakbonden vinden hun handelen ook raar. De vakbonden CNV, BVPP en VHP2 (die je gelijk mag vergeten) schrijven in een gezamenlijke brief dat FNV hier veel te snel gaat en geen rekening houdt met andere factoren.

CNV zegt: “We hebben nog geen vijf uur met elkaar onderhandeld.” en ook de BVPP zegt: “Dit is voor PostNL de drukste periode. Als je nu gaat staken, kan PostNL geen pakketjes bezorgen, verliezen ze klanten en worden er alsnog mensen ontslagen op lange termijn.”

Tip!

Voordat de stakingen een feit worden geven wij je alvast een tip mee: koop nu je kerstpakketten alvast. Graag gedaan. Oh, en de koers van PostNL staat op -6%.

Afbeelding door Donald Trung, via Wikimedia Commons (CC-BY SA 4.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren