VK kan Brexit op allerlaatste moment intrekken

Het Verenigd Koninkrijk kan ervoor kiezen om het verzoek tot het verlaten van de Europese Unie gewoon nog intrekken. Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag bepaald dat er geen toestemming nodig is van de andere lidstaten.

Het VK hoeft dus niet aan de andere 27 lidstaten te vragen of ze toch mogen blijven. Het hof oordeelde dat een lidstaat in z’n eentje mag besluiten om te vertrekken en dus ook om te blijven. Belangrijk detail is wel dat dit alleen geldt zolang er geen deal is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Of er een deal gesloten gaat worden, is er erg afhankelijk van de stemming die morgenavond in het Britse Lagerhuis plaatsvindt.

Lees ook: Brexit zonder deal gaat ons €2,3 miljard kosten

Mocht de deal die premier Theresa May met de andere EU-leiders sloot weg worden gestemd in het Lagerhuis, dan heeft de VK nog tot twee jaar na de aankondiging van de Brexit om deze toch weer in te trekken. Deze datum? 29 maart 2019, precies de dag van de Brexit. Dat betekent dat de Britten tot het allerlaatste moment hebben om te besluiten of ze toch willen blijven of niet. Tenzij er natuurlijk een deal komt, maar de kans daarop wordt steeds kleiner.

De uitspraak van het Europees Hof was geen verassing. Het hof gaat namelijk mee in het advies van de Europese advocaat-generaal. Deze boog zich eerder al over de zaak op verzoek van enkele Schotse parlementariërs en kwam vorige week met het advies.

Nieuw referendum

Dit betekent echter wel dat Europese lidstaten een vertrek uit de Europese Unie kunnen gebruiken als middel om mee te dreigen. Als ze toch op het laatste moment kunnen terugkrabbelen, is het makkelijker om een vertrek als chantagemiddel te gebruiken. Voor de Britten geeft het echter een nieuwe dimensie aan de Brexit-soap, want dit besluit opent de weg voor een mogelijk tweede referendum.

Ilovetheeu (CC BY-SA 4.0), from Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren