Mastercard wil transacties op blockchain anoniemer maken

Mastercard werkt aan een systeem dat transacties op de blockchain anoniemer moet maken. Dit blijkt uit een octrooi-aanvraag die het creditcardbedrijf heeft gedaan bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO).  

Er is door het bedrijf een patent aangevraagd op een techniek waarbij meerdere ‘bemiddelende adressen’ worden gebruikt om transacties te doen op de blockchain. Door een soort tussenpersoon te betrekken bij de transactie moet het moeilijk worden om de personen die de transactie doen te achterhalen.

Daarmee hoopt het Amerikaanse creditcardbedrijf transacties anoniemer te maken. Op de blockchain is ten alle tijden te zien welke wallets betrokken zijn bij een transactie. Als je weet van welk persoon de wallet is, is deze persoon eigenlijk volledig z’n anonimiteit kwijt bij elke transactie die hij of zij doet.

Persoonlijke informatie

Met deze nieuwe techniek wil Mastercard de wens voor anonimiteit van consumenten in vervulling brengen. Op de site van USPTO is bij de aanvraag van het patent te lezen dat Mastercard wil voorkomen dat uit de data die op de blockchain staat persoonlijke informatie te analyseren valt. Hiermee zou bijvoorbeeld de interesses en het koopgedrag van consumenten te achterhalen zijn. Mastercard lijkt z’n klanten daartegen te willen beschermen.

Niet de eerste

Het is niet het eerste patent wat Mastercard aanvraagt op het gebied van blockchain. Eerder vroeg het bedrijf al een patent aan waarmee het bankrekeningen zou kunnen koppelen. Zo zou iemand met zowel een rekening met fiatgeld als een rekening met cryptovaluta deze kunnen combineren. Daarmee zou de consument profiteren van de mogelijkheden van crypto’s maar met de bescherming die traditionele valuta nu al heeft.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren