Brexit

Brexit zonder deal gaat ons €2,3 miljard kosten

Als er geen deal kan worden gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit, dan gaat de rekening daarvan in de miljarden lopen. Dit cijfer komt uit berekeningen van de Algemene Rekenkamer. Daaruit blijkt ook dat de Douane helemaal niet voorbereid zijn op de Brexit.

Zo’n 2,3 miljard euro extra gaat de Nederlandse overheid kwijt zijn bij een no deal. Een deel van dit bedrag is een extra bijdrage die Nederland aan de EU moet lappen, omdat het VK ervoor kiest om er tussenuit te knijpen. De bijdrage die het VK aan de EU leverde moet dan namelijk worden opgevangen door de andere lidstaten. Over 2019 en 2020 zal deze totale bijdrage 1,6 miljard euro zijn.

Douane

Daar komt er nog zo’n 700 miljoen euro bij voor Nederlandse instellingen – voor de periode 2018-2023 – die zich moeten voorbereiden op de Brexit, zoals de Douane. Onze grenscontroledienst blijkt echter helemaal niet klaar te zijn voor de Brexit. Als het VK ons zonder deal gaat verlaten, zijn er volgens berekeningen bijna 1000 extra banen nodig. De Douane heeft straks volgens De Algemene Rekenkamer op het moment van de Brexit, 29 maart 2019, waarschijnlijk maar 300 extra mensen aangenomen.

Er zouden nog wel een aantal nieuwe douaniers bezig zijn met hun opleiding, maar dit zullen er waarschijnlijk geen 700 zijn. Volgens het onderzoek heeft der werving van nieuw personeel bi de Douane vertraging opgelopen. Ook is er een gebrek aan docenten, is er nog geen geschikte huisvesting en nog niet genoeg geschikte apparatuur. Het kabinet zegt in een reactie op het onderzoek dat de Douane inderdaad niet 1000 extra mensen opgeleid en wel klaar zal hebben op 29 maart 2019. Wel denkt de minister van Buitenlandse Zaken dat er tegen die tijd 500 extra douaniers zullen zijn, waarvan 300 meteen inzetbaar.

Totale schade

Wat echter niet in deze rekensom is meegenomen, is de totale schade die een no deal of überhaupt de Brexit met zich meebrengt. In deze berekeningen is niet meegenomen wat de Brexit voor de handel en voor bedrijven betekent. Let wel: deze 2,3 miljard euro geldt voor 2019 en 2020. Na 2020 nemen de kosten volgens het onderzoek van De Algemene Rekenkamer alleen nog maar verder toe. Wat Nederland aan de EU moet afstaan neemt sowieso toe, maar met een Brexit nog even wat harder.

In 2021 zal de afdracht van Nederland 1,25 miljard euro hoger worden en vanaf 2026 zal Nederland zo’n 2,5 tot 3 miljard euro extra afdragen aan de Europese Unie. Mocht er wel een deal worden gesloten, dan betaalt Nederland in 2021 een half miljard minder.

Dinsdagavond zal het Britse Lagerhuis stemmen over de Brexitdeal die premier Theresa May met de andere lidstaten heeft gesloten. De voorspellingen zijn dat deze deal weggestemd gaat worden.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren