ING-bestuurders ondanks witwassen gewoon capabel volgens Nederlandsche Bank

Volgens de financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank zijn de bestuursleden van ING gewoon nog capabel om de bank te leiden, ondanks dat de bank jarenlang regels rond witwassen aan de laars lapte. De toezichthouder beroept zich daarbij op een onderzoek dat in opdracht van ING zelf is uitgevoerd.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ervoor gekozen om geen onderzoek te doen naar Ralph Hamers en zijn kornuiten. Met dit onderzoek zou worden getoetst of zij nog geschikt zijn om ING te leiden. DNB beroept zich bij deze keuze op een onderzoek van advocatenbureau Stibbe, een onderzoek wat volgens het FD in opdracht van ING zelf is uitgevoerd.

ING schikte in september met het Openbaar Ministerie (OM) in een grote witwaszaak. Hoe groot? Nou, de ING schikte voor maar liefst 775 miljoen euro. Een recordbedrag was dat. De minister van Financiën Wopke Hoekstra vroeg om uitleg en de positie van Hamers stond ook ter discussie. ING bekende schuld, maar vervolging werd dus afgekocht. Ook Hamers leek er zonder kleerscheuren vanaf te komen, want het OM had ervoor gekozen geen personen te vervolgen.

Geen schuld

Ingewijden vertelden het FD dat DNB al voor de zomer de conclusies van het onderzoek van advocatenkantoor Stibbe omarmde. Wat, we zeggen het nogmaals, in opdracht van ING was uitgevoerd. Uit dit onderzoek kwam dat de bestuursleden geen schuld hebben in het handelen van ING. Zo dachten ze er bij ING zelf ook over, want zij vonden dat er niemand hoefde te vertrekken.

Op het matje

Minister Hoekstra vond echter wel dat er ‘personele consequenties’ moesten zijn en riep de lui van ING op het matje. Dat betekende het einde van het dienstverband van CFO Koos Timmermans, die vrijwillig terugtrad. Deze week werd bekend dat hij wordt opgevolgd door Tanate Phutrakul uit Thailand.

Afbeelding: ING Group (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren