Rente op studielening gewoon omhoog, studenten nog bozer

Het leenstelsel: de favoriete term van studenten die ome DUO gebruiken om alle kroegbazen te spekken, maar de hel voor mensen die het geld gewoon echt gebruiken om te studeren. De politiek vindt dat de rente op deze studieleningen gewoon omhoog kan, studenten zijn vooral pissig. 

Voor de mensen die nog nooit gehoord hebben van het leenstelsel (bestaan die?): vanaf 2015 betaalt de overheid je studie niet meer als je hem binnen tien jaar afrond, maar moet je het zelf betalen door middel van een lening bij DUO. Aan het eind van de studie moet jij de lening terugbetalen in hele kleine stukken. Je hebt er maximaal 35 jaar voor en je mag de terugbetaling twee keer een jaar stopzetten. Er kan wel rente over de schuld berekend worden zodat je meer betaalt dan je geleend hebt.

Oei, mijn schuld groeit

Er zijn veel studenten die er een probleem mee hebben dat de overheid de studie niet (meer) betaalt. Dat niet alleen, de overheid wil nu bij de nieuwe plannen ook nog eens rente over de totale schuld van studenten gaan vangen. Die rente wordt nu berekend aan de hand van de 5-jaarsrente: een staatsobligatie met een looptijd van 5 jaar.

Het derde en misschien wel grootste minpunt vinden de studenten dat ze nergens de beloofde 1 miljard euro terugzien in de verbetering van het onderwijs. Ze lenen zich scheel om dat kamertje in Rotterdam of Utrecht te kunnen betalen, maar zien nergens dat er extra geld vrijkomt voor bijvoorbeeld betere begeleiding.

Nieuwe plannen

Met de nieuwe plannen van D66 wordt de rente van de DUO-leningen niet meer gekoppeld aan de 5-jarige staatsobligatie, maar aan de 10-jarige staatsobligatie. En je voelt hem al aankomen: de rente van de 10-jarige obligatie ligt hoger dan die van de obligatie met 5 jaar looptijd. De studenten gaan dus meer rente betalen als ze eenmaal klaar zijn met studeren. De maatregel moet zo’n 226 miljoen euro extra opleveren, maar voor al dat geld binnen is zijn we ergens in 2060.

Afbeelding door Universität Salszburg, via Flickr (CC-BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren