AEX duikt flink in de rode zee, Flow Traders zegt ‘bedankt!’

Je leest het goed: de AEX duikt vanochtend dieper naar beneden dan Freek Vonk op zoek naar een bultrugwalvis. Het grote bord op Beursplein 5 noteerde een stand van 503,8 (-2,5%)! Dit betekent dat we richting de laagste stand van het jaar gaan, die is namelijk 500,45. Zodra we onder de 500 duiken, who knows what wil happen?

We mogen niet zeuren: we hebben sinds 2015 alleen maar rendement gekend, dus als het een keertje wat minder gaat moeten we ook niet zeuren. Toch is dat een psychologisch dingetje, het raken van die 500. Grote ronde getallen werken psychologisch bij beleggers en daarom zullen die niet snel ‘doorbroken’ worden. Wij wachten uiteraard rustig af, maar wat is er ondertussen gaande in de rode zee vandaag?

ASR Nederland (-5,9%)

Beleggend Nederland moet vandaag even helemaal niets hebben van de verzekeraar en voormalig sponsor van Feyenoord (da’s lang geleden, hè?). ASR is niet de enige die er zwakjes bij ligt, ook NN Group (-3,5%) en Aegon (3,5%) worden weggegooid. Op roerige dagen zoals deze vind jij verzekeringen geen fijne belegging, schijnbaar.

Huawei

Zou de onrust op de beurs te maken hebben met de arrestatie van de CFO van Huawei? Deze is vanochtend gearresteerd door de Canadese autoriteiten nadat ze de Amerikaanse sancties tegen Iran had geschonden. Amerikaanse bedrijven hebben een handelsverbod met Iran, maar Meng Wanzhou heeft alsnog geprobeerd te handelen met Iran. De Amerikanen vragen om uitlevering van Canada naar de VS, omdat daar is waar ze de regels heeft geschonden.

Leuk natuurlijk, maar wat heeft dit te maken met de beurs – buiten het aandeel Huawei? Dat is een goede. Bij veel beleggers kan de angst leven dat nu de handelsoorlog – die 90 dagen stilstand heeft door een akkoord van Trump en Xi – weer op gaat leven. Huawei is tenslotte een Chinees bedrijf en deze arrestatie komt wel op een toevallig moment.

Gemalto (-0,1%)

Wanneer de roerige tijden aanbreken is Gemalto het bedrijf waar beleggers naartoe huppelen op aandelengebied. Gemalto heeft op het moment van schrijven het minst in hoeven leveren. Wel heerlijk natuurlijk dat Gemalto vandaag als ‘een veilige haven’ gezien mag worden als digital security nu net is waar ze zelf in gespecialiseerd zijn.

Flow Traders (+1,8%)

Staat er dan helemaal niets meer in het groen? Jawel hoor, Flow Traders. Wanneer de beurs zodanig in het rood duikt dat er meer aan de hand is dan een simpele fluctuatie, bloeit Flow Traders op. Dit komt omdat zij profiteren van de beweeglijkheid (ook wel: volatiliteit) van de beurs. Hoe meer paniek, hoe meer geld Flow Traders verdient. Een van de grootaandeelhouders van Flow Trader is Roger Hodenius, de man van Gigi Ravelli (die je waarschijnlijk wel kent).

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren