Update: China reageert op mogelijke handelsdeal met VS

China heeft eindelijke gereageerd op de geruchten rond een handelsdeal die het zou hebben gesloten met de Verenigde Staten op de G20-top in Argentinië. Er was nogal wat onduidelijkheid over wat Xi Jinping en Trump besproken hadden.

In een kort statement op de site van het Chinese ministerie van Handel staat dat de Chinezen er vertrouwen in hebben dat er een goede deal gesloten gaat worden tussen de twee landen. Deze deal zal naar verluid binnen 90 dagen gesloten gaan worden.

In eerste instantie werd er gejuicht dat de handelsoorlog voorbij was, maar daarna was er toch onduidelijkheid. Dit kwam omdat China niet reageerde op vragen over de deal en ook niet kon bevestigen dat de importheffingen o auto-importen verleden tijd waren. De onduidelijkheid zorgde voor veel onrust op de markten. Dit gold vooral in de Verenigde Staten, waar de beurzen flink inleverden.

Verwarring ontstond toen Trump beweerde dat nieuwe heffingen werden uitgesteld met drie maanden en dat China zijn heffingen zou verlagen of zelfs zou afschaffen op Amerikaanse auto’s. Enkele vertegenwoordigers in het Witte Huis zeiden echter dat dit alles misschien pas na het sluiten van een deal zou gebeuren. Ook legden Xi en Trump geen gezamenlijk statement af en verschilden de statements die zij afzonderlijk aflegden van elkaar. Dit suggereerde dat er misschien wel helemaal geen deal was.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren