Takeda mag Shire overnemen, maar vooral de banken profiteren

Een overname in farmaceutenland die niet alleen beladen was bij de betrokkenen maar ook nogal wat met zich meebrengt: de overname van Shire door Takeda mag doorgaan. Pillenproducent Takeda moest eerst door de antitrust-hoepeltjes springen om oneerlijke concurrentie en monopolie te voorkomen, vervolgens wilden de aandeelhouders van Takeda ’t nog eens goed bekijken. De kogel is echter door de kerk: 90% van de aandeelhouders stemden in.

‘Beladen’ is nog een understatement voor de overname. Shire en Takeda wilden samen het bed wel in, maar de familie die ooit aan het roer stond van de Japanse firma was actief tegenstander van het huwelijk.

“We zijn absoluut tegen [de overname], de financiële risico’s zijn te groot en de verwachte voordelen nogal beperkt” – Kazuhisa Takeda, voormalig eindbaas Takeda

De visie van de Takeda-dynastie is niet geheel ongefundeerd; de koers van het bedrijf daalde met 25% sinds de bekendmaking van de deal. Naast de verschillen in visie op de markt van Shire en Takeda speelt er namelijk nog iets anders mee: de enorme schuldenberg die Takeda nodig heeft om de overname überhaupt te financieren.

De vastgestelde overnameprijs bedraagt 59 miljard dollar; een prijs die ondersteund wordt door een banklening van 30,9 miljard dollar, gecombineerd met een emissie. Takeda kan het bedrijf absoluut niet betalen, wat de situatie ietwat ongemakkelijk maakt. De baas van Takeda, Christophe Weber, maakt zich echter geen zorgen. Hij is van plan zo’n 10 miljard dollar aan ‘non-core assets’ te gaan verpatsen en gaat bezuinigen op de kosten van het bedrijf. Vanaf 2022 zal dit het bedrijf zo’n 1,4 miljard dollar per jaar moeten gaan besparen. Takeda lijkt echter te vergeten dat dit een risicovolle strategie is.

Ruconest

Ergens doet de deal denken aan het trucje van Valeant in 2016, toen zij de rechten van Ruconest in de US of A verkochten aan de ontwikkelaar van het medicijn, Pharming. Dit om een gigantische schuldenberg af te lossen, die Valeant had opgelopen door overnames en onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. Valeant is overigens nog steeds niet schuldenvrij, ook al heeft het bedrijf wel verschillende pogingen gedaan af te lossen.

Takeda heeft op zich geen slechte schuldenpositie, maar met de 30 miljard dollar tellende lening is het de vraag of ze er wel op vooruit gaan. Pharming zou er wel eens goed van kunnen profiteren, wanneer Shire kopje onder gaat op de HAE markt. Momenteel concurreren Shire en Pharming op de Amerikaanse markt voor HAE met Ruconest van Pharming en Lanadelumab van Shire.

De Shire-Takeda fusie zal overduidelijk de boeken in gaan, maar of het een groot succes zal worden is de vraag. Amerikaanse firma’s die in Japan begonnen te shoppen, en vice versa, hebben vaker de deksel op de neus gekregen wat betreft waarderingen en verwachte groei, om Toshiba maar even als voorbeeld aan te halen.

Afbeelding: Takeda Corporation

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.

Reageren