Amerikaanse beurzen krijgen zware klappen te verduren


De Amerikaanse aandelen hadden het gisteren (Amerikaanse tijd) zwaar te verduren op de markt. Nadat het eergisteren weer iets beter ging op de beurzen, was het gisteren weer drama op Wall Street. Ook komt er weer een oude bekende om te hoek kijken, die we sinds 2007 niet meer hebben gezien.

De G20, slecht presterende aandelen van banken, het weer? Zeg het maar. Eén ding is duidelijk: na een dag waarop het beter ging op de Amerikaanse beurzen was het alweer voorbij met de pret. Veel rode cijfers én een voorteken dat vaak uitmondt in een financiële crisis zorgden voor veel grijze haren. Alle beurzen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan minde met ruim 2%.

S&P 500 verloor 90 punten, Dow Jones 800 punten en ook de Nasdaq (-3,1%) en Russell 2000 (-4,4%) kwamen er niet zonder kleerscheuren van af. Tot overmaat van ramp was er ook sprake van een Inverted Yield Curve. Inverwattes yielding wie? Een omgekeerde rentecurve noemen we dat in het Nederlands. Het betekent dat op de markt van staatsobligaties de rente op een obligatie met een korte looptijd – meestal twee of drie jaar – hoger wordt dan de rente op een obligatie met een lange looptijd. Dit gebeurde gisteren dus bij Amerikaanse staatsobligaties.

Alarmbel

Deze Inverwattes Yielding Wie, of omgekeerde rentecurve, is volgens velen een voorteken van een recessie. Als je je bedenkt dat we de Inverwattes al sinds 2007 niet meer gezien hebben, is het niet gek dat mensen dit denken. Het FD waarschuwde in augustus al voor het afgaan van ‘het grootste alarmsignaal van de markten’. Uit hun artikel blijkt dat deze omgekeerde rentecurve bij alle afgelopen zeven recessies opdook voordat de pleuris uitbrak. Wel zat de omgekeerde rentecurve er in 1968 en 1998 naast, toen gebeurde er niets.

G20

Onzekerheid over de uitkomst van de G20, waar de Verenigde Staten en China in de persoon van Trump en Xi elkaar spraken. Eerst werd er gejuicht dat de handelsoorlog eventjes voorbij was, maar dat is nu dus niet helemaal duidelijk. Er zou een deal zijn, in de vorm van een wapenstilstand in de handelsoorlog tussen China en de VS. China heeft hier echter nog niets over gezegd en ook konden ze niet bevestigen dat de Chinese heffingen op auto-importen verleden tijd zijn.

 

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren