UPDATE: Geen digitaks voor techgiganten, maar een transactietaks

Eerder vandaag berichten wij over de Europese MinFins die graag de digitaks zouden zien, maar Frankrijk en Duitsland kwamen tijdens de geplande meeting met een heel ander voorstel, genaamd ‘transactietaks’. Wat?!

De digitaks is een belasting voor internetbedrijven en zegt in een notendop eigenlijk dat deze bedrijven niet alleen belasting moeten betalen in het land waar ze gevestigd staan op papier, maar ook in landen waar ze echte omzet vandaan halen. Zo haal je een groot stuk aan belastingontwijking (wel legaal dus) weg voor een, zo zeggen politici, eerlijker belastingstelsel.

Simpel gezegd zou elk bedrijf dat nu alle loopholes gebruikt om geen belasting te betalen, zoals die multinationals als Google, Netflix en Facebook, daar last van krijgen.De bedrijven die al netjes bezig zijn met hun belastingen afrekenen hebben hier helemaal niets mee te maken, want die gaan niets missen. De structuur van de betalingen wordt wellicht wat anders, omdat nu ieder land zijn deel aan belastingen krijgt, maar in aantallen verandert er niets.

Raar, onduidelijk idee

Frankrijk en Duitsland hadden de handen ineengeslagen en kwamen met een heel ander voorstel, de zogenaamde transactietaks. Wat ze ermee bedoelen? Dat is bij niemand nog echt duidelijk, zelf bij staatssecretaris Menno Snel niet, die zelf bij de meeting aanwezig was. Dat is voor hem ook een reden om nog niet gelijk kritiek te leveren op het idee.

Hier komt onze poging: het idee van de twee landen is om ‘de belasting te richten op de financiële transacties van digitale ondernemingen’. Verder werd er niet over uitgeweid.

Nederland als voorstander

Uit een onderzoek van Kieskompas blijkt dat 85 procent van de Nederlanders voor de invoering van deze digitaks was – en nog steeds is. Daarnaast heeft Kieskompas er nog vijf andere landen bij betrokken, namelijk Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken en Zweden. In deze landen is ook 75 procent voor de invoering van zo’n belasting.

Kritiek op digitaks

De digitaks werd bekritiseerd door landen met een – je raadt het al – gunstig belastingregime waar bedrijven door aangetrokken worden. Een kritische partij was onder andere Ierland, die destijds met Apple hele gunstige belastingafspraken heeft gemaakt.

“Maar, bij de digitaks was toch 75% voor de invoering ervan? Dus dan is het toch meeste stemmen gelden?” Ja, normaal heb je helemaal gelijk, maar bij belastingzaken heeft elk land het vetorecht. Vandaar dat de hervorming van belastingen heel veel tijd kost.

Afbeelding door Bankenverband Bundesverband, via Flickr (CC-BY ND 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren