Netflix, Google en Facebook gaan mogelijk veel meer belasting betalen door de ‘digitaks’

Zoals je misschien wel weet betalen de in de kop genoemde bedrijven nauwelijks belasting. Ze vestigen zich met een zooi aan holdings in een land waar het belastingklimaat uitermate gunstig is en genieten van miljarden aan bespaarde belasting. Dit is allemaal legaal en daardoor hun goed recht, maar is het rechtvaardig? Nee. Dat vindt althans 85 procent van de Nederlanders. En dus beslissen de MinFins van de Europese Unie landen vandaag over een zogenaamde ‘digitaks’. 

De digitaks is een belasting voor internetbedrijven en zegt in een notendop eigenlijk dat deze bedrijven niet alleen belasting moeten betalen in het land waar ze gevestigd staan op papier, maar ook in landen waar ze echte omzet vandaan halen. Zo haal je een groot stuk aan belastingontwijking (wel legaal dus) weg voor een, zo zeggen politici, eerlijker belastingstelsel.

Sterke overtuigingen

Uit een onderzoek van Kieskompas blijkt dat dus 85 procent van de Nederlanders voor de invoering van deze digitaks is. Daarnaast heeft Kieskompas er nog vijf andere landen bij betrokken, namelijk Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken en Zweden. In deze landen is ook 75 procent voor de invoering.

Wie zijn de sigaar?

Dat is een goede. Simpel gezegd: iedereen die nu alle loopholes gebruikt om geen belasting te betalen, zoals die multinationals als Google, Netflix en Facebook. Ter illustratie: Starbucks betaalde over het jaar 2017 in Engeland een totale belasting van ongeveer 7 miljoen euro. Dat is best veel, maar op een reële omzet van 63 miljoen euro is dat slechts 9,4%. Dat terwijl het percentage voor de winstbelasting in het Verenigd Koninkrijk op 19,5% ligt. Als dat volgens de digitaks berekend zou worden, zou je mogelijk veel meer gaan betalen. Je mag dan tenslotte niet meer alles naar een land met gunstige belastingen sluizen.

De bedrijven die al netjes bezig zijn met hun belastingen afrekenen hebben hier helemaal niets mee te maken, want die gaan niets missen. De structuur van de betalingen wordt wellicht wat anders, omdat nu ieder land zijn deel aan belastingen krijgt, maar in aantallen verandert er niets.

Afbeelding door Mark Bonica, via Flickr (CC-BY 2.0)

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren