BAM is spekkoper voor 700 miljoen euro en Bitcoin tikt 4.000 dollar aan

De Europese beurzen zijn alweer even los en daarom nemen wij een keer in de zoveel tijd een kijkje op het Damrak. Wat speelt er, wie maken de grootste koersbewegingen en waardoor komt dat? Daar gaan we!

We beginnen uiteraard altijd even kort met de AEX-index. Onze Nederlandse index met de 25 grootste bedrijven staat in het zwart met 0,0% verschil. De stand is op het moment van schrijven 523,89.

BAM

Het Nederlandse bouwbedrijf heeft gemeld dat het, samen met andere aannemers, een nieuwe opdracht toegekend heeft gekregen met Deutsche Bahn als opdrachtgever. Je weet wel, de Duitse NS. De opdracht is het aanleggen van een nieuwe metrolijn in München. Met deze opdracht is in totaal zo’n 676 miljoen euro gemoeid en is daarmee weer een lekkere vette kassavuller.

Niet alleen deze opdracht kwam vandaag naar buiten. Ook werd bekend dat ze driehonderd woningen in Amstelveen binnengeharkt hebben. Daar zijn geen financiën van naar buiten gekomen, dus hoeveel geld dat oplevert weten we niet.

via GIPHY

Bitcoin

Ooit een held, nu een schlemiel. Dat vinden beleggers althans, want met een top van meer dan 18.000 dollar is de huidige prijs van iets meer dan 4.000 dollar een daling van 75%. Dat tekent de cryptoscene die, hoewel nog steeds even relevant als eerst, minder op prijs gewaardeerd wordt.

Ahold Delhaize

Het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com had te melden dat het voor 350 miljoen aan obligaties had teruggekocht. Hier werd door beleggers enthousiast op gereageerd en dat was terug te zien in de koers, +1,00%.

Elk bedrijf kan een lening krijgen van beleggers. Deze lening geven ze dan in stukjes uit van bijvoorbeeld €1.000. Dat heten obligaties. Als ze deze obligaties uitgeven heeft de belegger die de obligatie opkoopt (en dus de lening verstrekt) recht op jaarlijkse rente. Dat drukt dan weer op de winst van Ahold Delhaize, want je moet die rente betalen. Bij de terugkoop van deze obligaties moeten ze wel hun portemonnee even flink trekken, maar hebben ze daarna geen rentelasten meer. En dus hebben ze dat gedaan.

Bpost

Het Belgische PostNL keek vanochtend even scheel, dat dachten ze tenminste. De aandelen vlogen zo’n 22% de min in toen het had verklaard dat 2019 een ‘uitdagend jaar’ zou worden. Beleggers weten genoeg en verkochten het aandeel Bpost de moeder. De postmarkt is al langere tijd erg lastig, ook voor onze Nederlandse postbezorgers. De inkomsten uit briefpost worden namelijk steeds minder.

via GIPHY

Amerikaanse beurs

De NASDAQ, Dow Jones en de S&P500 in de Verenigde Staten openen altijd pas om 14:30 bij ons en liggen daarom nu nog lekker te slapen. Gister ging Wall Street in ieder geval lekker slapen vanwege de lieve woordjes van Trump en China tegen elkaar. Ze zouden 90 dagen de diplomatische wapens neerleggen om een grotere handelsoorlog te voorkomen. In de tussentijd gaan ze met elkaar om de tafel voor een handelsdeal.

Wat we vandaag mogen verwachten weten we pas rond 14:00. Morgen, op de dag van de Sint, blijft Wall Street dicht. Dat komt omdat er een nationale dag van rouw wordt gehouden voor Bush Sr. die vorige week overleed.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren