Shell: geen klimaatdoel, geen bonus

Oliemaatschappij Shell gaat hun dikke bonussen laten afhangen van de wel of niet behaalde klimaatdoelstellingen. Daarmee gaat de wens van een groep activistische aandeelhouders in vervulling. Dit liet topman Ben van Beurden weten aan de FT.

Volgend jaar zal Shell doelen gaan stellen voor de CO2-uitstoot van het bedrijf en deze dan ook koppelen aan hun beloningsbeleid. Vorig jaar liet Shell weten in 2050 z’n uitstoot gehalveerd te willen hebben. Grote investeerders als de Church of England en Robeco vonden dat echter niet genoeg.

Follow This

Ook de groep activistische aandeelhouders had druk gezet op Shell om veranderingen door te voeren. Zij verenigden zich onder de naam Follow This. In mei kwam deze groep met een klimaatresolutie, maar die vond niet genoeg steun bij de aandeelhouders van Shell. Vorig jaar deed het dat ook al; toen stemde slechts 6% voor de resolutie van Follow This. Wel gaven grote institutionele beleggers aan dat ze klimaatactie wilden zien van Shell.

Shell liet aan de FT weten dat er nog met investeerders wordt gesproken over precieze percentages, maar de actie van de Nederlands-Britse oliemaatschappij kan de beloningen van zo’n 1200 hooggeplaatste topmensen beïnvloeden. Met deze stap is Shell het eerste bedrijf in de sector dat op deze manier omgaat met klimaatdoelen.

Energietransitie

Shell heeft hiermee zelf het figuurlijke roer omgegooid wat betreft het eigen klimaatbeleid. Van Beurden zegt dat dit komt door de dialoog die gevoerd werd met investeerders. Door het stellen van deze doelen geeft Shell zichzelf ook meer zekerheid in, jawel, onzekere tijden. Op deze manier is het bedrijf minder afhankelijk van (overheids)beleid rond de energietransitie.

Nu Shell toch bezig lijkt z’n reputatie te verbeteren, geeft het bedrijf ook nog aan uit een paar lobbyclubs te stappen. Van Beurden zegt dat als een standpunt het Parijs-akkoord in de weg zit, ze die zullen proberen te veranderen. Lukt dat niet, dan ‘zullen er gevallen zijn’ waarbij het bedrijf uit de betreffende organisatie stapt. Nu nog even gewoon belasting betalen in Nederland en dan is iedereen weer een beetje minder boos op Shell. (Dit is dus een leestip)

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren