Schuldenkoning Altice begint met serieus afbetalen, om meer te lenen

In de categorie ‘hehe, eindelijk’. Bel-stokbrood Altice zit al sinds het begin der dagen met een berg aan schulden – voornamelijk geleend groeikapitaal – en kwam begin dit jaar al met verschillende verkopen in het nieuws die de schuldenberg moesten reduceren. Zo gingen de masten in Portugal en Frankrijk in de verkoop, maar nu slaan ze de echte klapper: 49% van de Franse provider SFR gaat in de uitverkoop. Want dan kunnen ze goedkoper lenen. Top idee.

Beleggers vonden het een prima deal, het fonds pluste drie dagen op rij respectievelijk 10, 15 en 20% koerstoename. Een prettige reactie, zou je zeggen, ware het niet dat het fonds in de maanden daarvoor vooral richting de bodem kroop. Maar, positief als we zijn, houden we dat even buiten beschouwing.

Het was een rumoerig jaar voor het Franse fonds. Na de splitsing van de activiteiten in Europa en Amerika in mei verloor het aandeel zijn belangrijkste asset. Best lullig, want zo ging de koers van € 7,90 in een ruk naar € 3,16. Vervolgens kwam het fonds in een bijna vrije val, met wat oplevingen hier en daar, en halveerde het bijna in een halfjaar tijd. Inmiddels lijkt het in rustig vaarwater aangekomen te zijn en noteren de monsieurs € 2,20 op de borden. Voornamelijk door de verkoop van bijna de helft van het belang in SFR aan een groepje investeerders. Een goede stap richting schuldreductie, maar zo komt wel de vraag: gaat Altice Lavide opvolgen als lege beurshuls?

Het antwoord: neen. De Fransozen zijn niet gek, zo blijkt, of misschien toch een beetje. De enorme hoeveelheid cash die ze dit jaar hebben gegenereerd met de verkoop van bezittingen gaat namelijk voor een deel richting aflossingen, maar gaat vooral gebruikt worden om herfinanciering goedkoper te maken en zo de schuldenberg voor zich uit te duwen.

Altice heeft momenteel 30 miljard euro schuld. Een treurig geheel, gezien het bedrijf zo’n 23 miljoen euro omzet op papier kreeg in 2017. De beurswaarde op moment van schrijven ligt zo rond de 2,5 miljard euro, dus kijkende naar de schulden heeft Altice dus nog genoeg te doen. Maar we kunnen niet anders dan concluderen dat de juiste weg is ingeslagen met als topper de verkoop van SFR. De tijd zal ons leren of Altice ooit nog uit de schulden komt. Zo niet dan is de CFO van het fonds, de Nederlander Dennis Okhuijsen, altijd welkom als redacteur. Zijn gebruikelijke salaris kunnen we echter niet beloven, tot spijt. De beste man staat namelijk niet voor niks op plaats 107 in de Quote 500.

Afbeelding door ITU Pictures, via Flickr (CC-BY 2.0)

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.

Reageren