Albert Frère: staalbaron, multimiljardair en een van de rijkste mannen van België

Vandaag is naar buiten gekomen dat de rijkste man van België Albert Frère is overleden. De 92-jarige miljardair verdiende onder andere zijn knaken met staal en het investeren in andere bedrijven. Wij zochten uit wie, en hoe.

Albert dus. Hij draagt dezelfde naam als de Belgische koning en in zekere zin mocht hij zichzelf ook zo noemen, alleen dan van het staal. In totaal vergaarde hij een vermogen van 5 miljard en bekroonde zich daarmee tot meest vermogende man van onze zuiderburen. Ooit begon hij als 17-jarige puber in het staalbedrijf van zijn ouders in Charleroi en nam daar al gauw de leiding. In plaats van rustig af te wachten gedroeg Albert zich als een echte ondernemer en contacteerde hij honderden willekeurige bedrijven of ze interesse hadden in de producten van het bedrijf. Zo vergrootte hij de productie om weer nieuwe markten aan te kunnen boren. Dit bleek erg effectief.

Groter en groter

Uiteindelijk is ook bij zo’n staalbedrijf de snelste groei eruit. In plaats van het onderste uit de kan te halen, wekte andere bedrijven Albert zijn interesse en ging hij op zoek naar (goedkope) bedrijven om over te nemen. Dit deed hij meerdere malen en hij zorgde ervoor dat ‘prima’ bedrijven ‘uitstekend’ werden. Een voorbeeldje: bij zijn eerste overgenomen bedrijf vertienvoudigde hij de productie!

Daar bleef het niet bij. Overnames bleven komen en Albert bleef meer geld verdienen. Via een lange weg van tussenholdings waarmee we jullie echt niet gaan vermoeien (we sliepen zelf bijna al), komen we op zijn paradepaardje: de Nationale Portefeuillemaatschappij.

Hoeveel zei je?

De Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) is min of meer de hoofdholding van Albert – en de gehele familie – Frère. De NPM is voor zo’n 76,5% van de familie, het resterende percentage is in handen van BNP Paribas. Juist, die bank ja. Met de NPM nam hij deel in tientallen multinationals en kleinere bedrijven, zoals Total en Groupe Bruxelles Lambert (GBL), een bedrijf dat genoteerd staat in de Belgische index BEL20. Frère z’n vermogen bleef maar groeien en groeien, omdat de investeringsportefeuille alsmaar groter werd. In zijn zakencarrière heeft hij naast hoofdaandeelhouder van NPM en GBL ook nog andere functies bekleed als voorzitter van de Belgische Kamer van Koophandel.

Op 89-jarige besloot hij dat het welletjes was. Hij trad af en gaf een aantal werkzaamheden door aan zijn zoon, Gerard, en aan z’n schoonzoon. In de Forbes was zijn laatste notering er eentje op plaats 218.

Oh, en ben je toch nog benieuwd naar hoe die holdingstructuur van de Nationale Portefeuille Maatschappij in elkaar zat? Fair enough.

Afbeelding: Klever (CC BY-SA 3.0), via Wikimedia Commons

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren