Paul Polman stapt op bij Unilever (en we gunnen het hem)

Paul Polman is vandaag afgetreden als CEO van het andere Nederlandse trots naast Shell: Unilever. Na een interview met het AD was er, ook al was het aftreden gepland, geen eervol afscheid. Polman was er eigenlijk gewoon klaar mee. Maar wat heeft hij eigenlijk allemaal gedaan voor Unilever en wat schoof zo’n baantje als CEO?

Polman is door velen geroemd als een leider die de wereld wilde verbeteren. Zelfs een multinational als Unilever was daar toe in staat, was zijn overtuiging. En dat heeft hij bewezen. Met het helpen van Afrikaanse landen tot het maken van wasmiddel waarmee je minder warm je was hoeft te draaien, en zo dus energie bespaard. Hij sprak op de grootste congressen en mocht heerlijk dineren met de hoogste politieke figuren in Davos. Dat zal wel geen patat met salade zijn geweest…

Dat mag wat kosten

Hij maakte de wereld dus beter en maakte van Unilever een bedrijf waar mensen van gingen houden. Nou ja, ze staan niet met tranen in hun ogen als ze het hoofdkantoor zien, maar het bedrijf heeft zeker geen negatieve reputatie. Uiteraard doe je het baantje van CEO niet voor alleen het amusement, althans, onze Paul niet. Elk jaar kreeg hij zo’n 10 miljoen euro in zijn handen geduwd als bedankje voor het werk dat hij geleverd had. Daar had hij dan weer nooit bezwaar tegen.

Verslagen

Het was een mooi avontuur, zo zal Polman ook gedacht hebben. Op het laatst werd het toch steeds minder. Eerst een poging tot overname van KraftHeinz (waar God a.k.a. Warren Buffett een aanzienlijk belang in heeft) waartegen hij op gerekend had, en een jaartje later de dividendaffaire waar Markie Mark ook de dupe van is geworden.

Kortom: misschien is het ook wel tijd dat Polman lekker gaat genieten van zijn pensioen, ergens waar niemand tegen hem kan praten over strategy decisions that take sustainability into account, but not merely the economical side of it, but also look over the profound question whether its morally and ethically privileged. Gewoon, over vogels of zo.

Afbeelding door Benjamin van Waart, via Flickr (CC-BY ND 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren