Bedrijven hebben het wel over duurzaamheid, maar doen er nog niet veel mee

In hun jaarverslagen hebben bedrijven het meer over duurzaamheid dan dat ze er daadwerkelijk wat mee doen. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC. Bijna driekwart van de onderzochte bedrijven hebben het over de Sustainable Development Goals (SDG), maar slechts een deel is concreet over hoe ze die gaan toepassen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen – zoals de SDG’s in Nederland heette – zijn een initiatief van de Verenigde Naties en zijn de opvolger van de Milleniumdoelstellingen. Met de SDG’s hoopt de VN bepaalde duurzame doelen voor 2030 te halen. Een paar van deze doelen zijn: ‘geen armoede’, ‘geen honger’, ‘goede gezondheid’, maar ook ‘gendergelijkheid’, ‘verminderde ongelijkheid’ en ‘waardig werk en economische groei’.

In het onderzoek werd gekeken naar 729 beursgenoteerde bedrijven uit 21 landen. Van deze bedrijven bleek 72% de SDG’s de hebben vermeld in het jaarverslag. Verder heeft de helft van de bedrijven sommige SDG’s als prioriteit benoemd en weer de helft van die groep heeft de doelen in ook in de bedrijfsstrategie verwerkt. Slechts een kwart lijkt de doelen dus daadwerkelijk concreet te maken. PwC geeft de bedrijven die sommige SDG’s een prioriteit hebben gegeven een gemiddelde score van 2,71 op 5 als het gaat om het rapporteren hierover.

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat slechts 23% van de onderzochte bedrijven ‘Key Performance Indicators’ formuleerde. Dat is in moeilijke woorden zeggen dat eigenlijk maar 23% de SDG’s écht serieus neemt. Onder bedrijven die prioriteit gaven aan enkele SDG’s is ‘waardig werk en economische groei’ het populairst volgens het rapport. Dit doel kreeg bij 79% van de bedrijven die prioriteit gaven aan sommige SDG’s, prioriteit. Volg je het nog? Dus 79% van 50% van 729 bedrijven = 287,96 bedrijven gaven de voorkeur aan het doel ‘waardig werk en economische groei’. Andere populaire doelen zijn ‘klimaatactie’ (76%), ‘verantwoorde consumptie en productie’ (66%) en ‘goede gezondheid en welzijn’.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren