Shell winstbelasting

Shell betaalt geen belasting over winst in Nederland

Het oliebedrijf Shell blijkt uit een artikel in Trouw geen belasting te betalen over de winst die het in Nederland maakt. Door – op legale wijze – gebruik te maken van de regels rond aftrekposten, wordt er geen winstbelasting betaald.

Shell blijkt kosten die in het buitenland worden gemaakt te verrekenen met de winst die in Nederland wordt gemaakt Zo beperken ze de belastbare winst in Nederland en vergroten ze de winst in het buitenland. Dit is in Nederland mogelijk vanwege de wet- en regelgeving rond aftrekposten en vennootschapsbelasting.

Afschaffen dividendbelasting

Daarmee heeft Shell ironisch genoeg niets aan de verlaging van de vennootschapsbelasting die verlaagd zal worden, als gevolg van het uitblijven van de afschaffing van de dividendbelasting. Dat was dus kennelijk de enige belastingmaatregel waar nog terrein te winnen viel voor Shell. Volgens een bron in het artikel van Trouw was dat ook de reden waarom Shell zoveel lobbyde voor de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens Shell is er geen verband tussen de hoeveelheid vennootschapsbelasting die het afdraagt en hun pleidooi voor het afschaffen van de dividendbelasting.

In Nederland blijft er kennelijk geen belastbare winst over, maar over het geheel maakt Shell dikke winst. De afgelopen tien jaar maakte het bedrijf telkens tussen de 2 en 55 miljard euro winst. Over deze winst betaalt het bedrijf wel gewoon belasting in het buitenland. Maar ook in Nederland wordt winst gemaakt volgens Trouw, 1,3 miljard euro om precies te zijn. Deze winst wordt behaald met bijvoorbeeld de verkoop van brandstof bij benzinestations en de chemische fabrieken in Moerdijk.

NAM

Alle activiteiten van Shell worden samengebracht in een ‘fiscale eenheid’, wat betekent dat er maar één keer belasting wordt afgedragen over de winst. Hierdoor hoeft Shell dus niet voor elk apart onderdeel belasting te betalen. De NAM valt hier niet onder, omdat het een joint venture is van Shell en ExxonMobil. Beide bedrijven zijn daarbij voor 50% eigenaar van de NAM, vandaar dat de winsten uit dit bedrijf niet worden meegenomen bij de winsten van de andere onderdelen van Shell.

De resultaten van het onderzoek van Trouw worden ondersteund door een intern document van het ministerie van Financiën. Shell ontkent.

 

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.

Reageren