Leger aan ambtenaren valt kantoor Deutsche Bank binnen

Zo’n 170 politiemensen, aanklagers en belastinginspecteurs zijn vanmorgen het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt binnengevallen vanwege een onderzoek naar vermoedelijk witwassen door de bank. Toen het nieuws bekend werd, kelderde de aandelen van Deutsche.

De inval werd gedaan omdat meerdere werknemers het doelwit zijn van een onderzoek naar vermoedelijk witwassen. Uit een verklaring van de openbaar aanklager in Frankfurt blijkt dat er twee werknemers geïdentificeerd zijn, maar de rest van de werknemers nog niet. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van de Panama Papers, waarin vele documenten boven kwamen drijven over het gebruik van belastingparadijzen. Een divisie van Deutsche die zich op de Britse Maagdeneilanden bevindt schijnt alleen al in 2016 zo’n 311 miljoen euro te hebben verwerkt van meer dan 900 klanten.

Er zijn ook verdenkingen dat de bank crimineel geld niet als zodanig markeerde en doorgaf aan de autoriteiten. Oftewel, witwassen ja. Ook dat werd duidelijk uit een verklaring van de openbaar aanklager.

De bank heeft de inval bevestigd en gaf aan volledig mee te werken. Ook zou de bank al de nodige informatie al aan de aanklager hebben gegeven. Het aandeel van Deutsche Bank had het vanmorgen zwaar te verduren, leek daarna enigszins te herstellen, maar blijft in de min. Daarmee is het aandeel bijna 50% (!) gedaald dit jaar.

Koers Deutsche Bank 28-11-2017/28-11-2018. Bron: FT

Afbeelding: Markus Bernet (CC BY-SA 2.5), from Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren