Brexit

Brexit deelt hoe dan ook schop uit aan Britse economie

Ongeacht wat de deal die het Verenigd Koninkrijk sluit met de Europese Unie over de aanstaande Brexit gaat worden, zal het afscheid van de Britten hun eigen economie schaden. Dat blijkt uit een rapport van de Britse overheid, dat gisteren naar buiten werd gebracht.

Daarmee wordt op papier bevestigd wat iedereen eigenlijk al dacht. Toch is het geen ramp voor de Britse economie. Volgens het rapport vermindert de Brexit alleen de groei van de economie van onze eilandburen. Voorstanders van de Brexit lieten echter niets heel van het rapport tijdens een parlementair debat, aldus het FD. Het zou volgens hun onnauwkeurigheden bevatten.

Bij het meten van de schade die de Brexit al dan niet zou toedienen, werd uitgegaan van vier scenario’s. Vervolgens werd per Brexitscenario gekeken wat dit voor de Britse economie zou betekenen. Eén van de scenario’s was een vertrek zonder deal, een andere met alleen een vrijhandelsakkoord en er werd ook een scenario gemeten waarbij de Britten onderdeel blijven van de interne markt. Bij de laatste optie – de optie die de Britten zelf het liefst willen – blijven de grenzen open en regelen de Britten de importtarieven die de EU heft. Deze worden door de Britten geïncasseerd en dan doorgegeven aan Brussel.

Volgens het rapport zal bij de laatste optie de economische schade het kleinst zijn. Zo zou de groei 0,6% tot 2,5% minder worden. Ondanks dat dit de beste optie lijkt te zijn voor de Britten, heeft de EU dit plan allang geweigerd. Bij een deal met alleen een vrijhandelsakkoord vermindert de groei met 4,9 tot 6,7%. Bij de deal waarmee de Britten in de interne markt blijven, net zoals Noorwegen, is de schade 1,4%. Bij een no deal  is de schade 7,7 tot 9,3%. Zoals wij eerder al schreven, zou het daar zomaar eens op uit kunnen lopen.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren