T-Mobile mag Tele2 opkopen zonder gedoe van de EU

De roze mobielprovider T-Mobile heeft van de Europese Commissie toezegging gehad dat ze zonder voorwaarden Tele2 mogen overnemen voor een bedrag waar jij en ik gekke dingen zouden doen: 190 miljoen. Met deze overname wordt het moederbedrijf van T-Mobile (Deutsche Telekom) weer een slag groter, en de concurrentie een slag kleiner. 

Zoals altijd bij een overname op deze schaal is het niet een kwestie van geld betalen en het andere bedrijf inlijven. Voorafgaand aan overnames die zo groot zijn dat het met meer belangen te maken heeft dan alleen de portemonnee van vier mensen, komt er een heel onderzoek. Dit is althans in onze Europese Unie zo. Als een overname door de koper en verkoper gesetteld is gaat de Europese Commissie eens kijken of de overname wel écht zo bevorderlijk is als de partijen zeggen.

Deal or no deal

Geen zorgen, Beau van Erven Dorens komt nu nergens uit de kast springen. De Europese Commissie doet dit onderzoek natuurlijk niet met nattevingerwerk, maar heeft concrete richtlijnen wanneer zo’n onderzoek plaatsvindt en wat er dan precies onderzocht moet worden. Uiteindelijk brengen ze een bindende uitspraak die zegt of in dit geval T-Mobile en Tele2 samen mogen gaan.

De EC is heel duidelijk in wanneer ze de overname onderzoeken, namelijk als de overname ervoor zorgt dat de gezamenlijke, totale omzet boven de 5 miljard wordt. Dat is één mogelijkheid, maar er zijn nog vijf alternatieven die je HIER kunt vinden.

“It’s just a phase”

Nou, prima, je hebt samen een omzet van meer dan 5 miljard en je moet onderzocht worden. Gaan ze ons personeel dan screenen? Krijgen we labjassen aan? Hoewel dat erg leuk zou zijn: nee. Ook hier heeft de EU richtlijnen voor, zogenaamde fases. In fase I kijkt de EU naar alle basisinfo van beide partijen zoals omzet, personeel, visie van de CEO, etc. Ook praat het met klanten en concurrenten van de twee partijen om hun mening te peilen ten opzichte van die overname. Na deze eerste fase kunnen ze de conclusie stellen dat de overname niet erg nuttig zal zijn, tenzij er wordt voldaan aan zogenaamde remedies. Voorwaarden zouden wij zeggen.

Gaan de twee partijen hiermee akkoord? Dan is fase II niet meer nodig en wordt de overname goedgekeurd. Maar als ze niet akkoord gaan met die voorwaarden dan volgt fase II waarin de EC veel grondiger gaat kijken naar interne documenten en economische verwachtingen om nog beter te kijken of de overname bevordelijk is. Uiteindelijk zal er na uiterlijk 90 dagen een beslissing volgen die juridisch bindend is. Bij een ‘nee’ zal de overname moeten worden herzien totdat dit verandert in een ‘ja’.

Lees ook: Europese Commissie zegt nee tegen overname T-Mobile van Tele2

De grote, roze ‘T’

Om na dit lange uitstapje even terug te gaan naar T-Mobile en Tele2: zij hebben dit onderzoek dus met succes doorlopen en dus mag Deutsche Telekom Tele2 zomaar overnemen, zonder voorwaarden. Bij de Europese Commissie waren er wel zorgen of er bij een overname geen oneerlijke concurrentie zou ontstaan, want nu krijgt Deutsche Telekom een marktaandeel van 25% in handen en blijven er maar 2 andere mobiele aanbieders over: VodafoneZiggo en KPN. Van deze oneerlijke concurrentie was geen sprake, want Tele2 was al sterk afhankelijk van het netwerk van T-Mobile, ofwel: als het oneerlijke concurrentie zou zijn, was het voor de overname ook al zo.

Voor 190 miljoen krijgt de grote, roze ‘T’ er weer een vriendje bij, gezellig. Overigens is de beslissing van de EC nog niet bekend geworden, maar heeft het persbureau Reuters gemeld op basis van bronnen. Reuters verwacht 30 november de gepubliceerde beslissing.

Afbeelding door Mike Mozart, via Flickr (CC-BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren