Meer controle op belastingdeals om brievenbusfirma’s aan te pakken

De Belastingdienst gaat vanaf volgend jaar strenger controleren bij het maken van belastingdeals, zeker als het gaat om internationale bedrijven. Ook worden deze deals – officieel rulings genoemd – openbaar gemaakt en niet meer gegeven aan brievenbusfirma’s. De naam van het bedrijf zal niet worden gepubliceerd maar wel bijvoorbeeld in welke branche deze opereert. Dat maakte staatssecretaris Snel van Financiën vandaag bekend in een brief aan de Kamer.

Hij is van plan deze maatregelen vanaf 1 juli volgend jaar in te laten gaan. De fiscus gaat strenger toezien op de redenen voor het aanvragen van een ruling. Is het enige motief Nederlandse belasting of belasting in het buitenland niet hoeven betalen dan wordt er geen belastingafspraak meer gemaakt. Ook wordt er gekeken naar hoe groot de operatie van een bedrijf is in Nederland. Een brievenbus en een fiscus die de post bijhoudt is straks niet meer voldoende. Ook moeten ‘de geldstromen passen bij de geldstromen die in een bedrijf omgaan.’

De staatssecretaris wil met de nieuwe maatregelen ook meer transparantie creëren.  Snel wijst er op dat deze rulings niet meer zijn dan dat de Belastingdienst van te voren aangeeft wat het bedrijf kan verwacht in de paarse envelop. Er is veel argwaan over deze besloten deals. Daarom kiest hij er voor om zowel toegekende als afgewezen verzoeken te gaan publiceren. Het grote doel van de strengere maatregelen is om belastingparadijs Nederland minder aantrekkelijk te maken voor brievenbusfirma’s. Dat zijn bedrijven die alleen vanwege het aantrekkelijke financiële klimaat in ons land zich zogenaamd op een adres registreren. Deze dragen niks bij aan de Nederlandse economie en dus wil het kabinet van deze bedrijven af.

Afbeelding door marc falardeau (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren