Ghosn wordt vandaag de laan uitgestuurd bij Nissan

Vandaag is hoogstwaarschijnlijk de laatste dag dat Carlos Ghosn zich voorzitter kan noemen van Nissan. Topman Hiroto Saikawa zal vandaag tijdens de speciaal ingelaste bestuursvergadering oproepen tot het ontslag van Ghosn. De topman werd maandag opgepakt in Japan voor het ontwijken van belasting. Ook bleek dat hij zijn bedrijven misbruikte om zichzelf te verrijken. 

Ghosn gaf bij de belastingdienst aan veel minder te verdienen dan in werkelijkheid het geval was. Het zou vermoedelijk gaan om een bedrag van 40 miljoen euro over een periode van vijf jaar die niet werd gemeld bij de fiscus. De Japanse autofabrikant ontdekte het gefraudeer van de Fransman door een intern onderzoek. Ook directeur Greg Kelly moet waarschijnlijk het veld gaan ruimen vandaag. Ghosn is de voorzitter van de alliantie tussen Nissan, Renault en Mitsubishi. Bij Renault blijft hij voorlopig zijn functie behouden, dat bleek na een bestuursvergadering eergisteren. Zij hebben zich beperkt tot het aanstellen van een tijdelijke vervanger. Nissan en Renault gaan fuseren en de top van het Franse bedrijf verwacht dat deze situatie met Ghosn daar niks aan verandert.

Gratis Hollandse huisjes

Na de arrestatie is er meer bekend geworden over hoe Ghosn zichzelf wist te verrijken. Zo schreven wij gisteren hoe er op kosten van zijn werkgever een pand is gekocht voor een ‘enorm bedrag’ in Amsterdam. Voor deze panden betaalde Ghosn zelf niks en er is geen zakelijke verklaring waarom de huizen zijn gekocht met bedrijfsgeld. Deze werden via een schijnconstructie in ons land aangeschaft. De in totaal vier panden werden gekocht via een speciaal opgericht besloten vennootschap. Dat was zogenaamd bedoeld voor Nissan om via dit bedrijf te investeren in start-ups. Ook in Beiroet, Rio de Janeiro en Parijs zou de Fransman op kosten van de zaak vastgoed hebben aangeschaft. De schade van deze fraude bedraagt ruim 15 miljoen euro. De autoriteiten waren niet op de hoogte dat Ghosn deze panden bezit. Vanuit het Nederlandse kantoor van Nissan in Amsterdam Zuid liet hij zichzelf ook onbelast 780 duizend euro betalen.

Afbeelding door Adam Tinworth (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren