Klokkenluider Danske Bank gehoord in Europees Parlement

De klokkenluider die hielp de witwaspraktijken van Danske Bank bekend te maken verschijnt vandaag in het Europees Parlement. Deze persoon wordt gehoord door het parlementaire comité dat gaat over financiële misdaden en belastingontwijking meldt het ANP.

Volgens de Deense krant Berlingske is de klokkenluider Howard Wilkinson. Hij had een belangrijke functie bij Danske Bank in Estland waar het witwasschandaal plaatsvond. Hij trok intern aan de bel omdat hij het vermoeden had dat er iets goed fout zat. Hier werd door Danske Bank niks mee gedaan destijds. De bank kwam dit jaar in het nieuws door een witwasschandaal waarbij 200 miljard euro aan transacties – waarvan de meeste verdacht – niet goed werden gecontroleerd. Wilkinson heeft met nog meer instanties gepraat over de zaak. Zo zou volgens de Financial Times Wilkinson op gesprek zijn geweest bij de Amerikaanse justitie en de beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Zij hebben een onderzoek ingesteld naar de bank. Ook in eigen land heeft Danske Bank de aandacht getrokken van de autoriteiten.

Onderzoek na onderzoek

De Deense versie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte eerder bekend het onderzoek naar Danske Bank te heropenen. In eerste instantie werd de zaak gesloten maar door een intern onderzoek bij Danske is het AFM weer in actie gekomen. Ook het eigen functioneren van het AFM wordt in twijfel getrokken door Brussel. Zij vragen zich af of de Denen niet te kort zijn geschoten in het controleren van de bank en zijn ook een onderzoek gestart. Bij Danske Bank zijn er inmiddels flink wat topmannen gesneuveld. Zo stapte de baas van de afdeling in Estland Thomas Borgen op na de resultaten van het onderzoek. Belangrijke juridisch adviseur Flemming Pristed heeft ook zijn ontslag ingediend. Het onderzoek concludeerde dat de bank te kort is geschoten in het bestrijden van witwassen maar dat het bestuur haar taak niet verloochend heeft.

Deens ING

Net zoals bij de ING schoot het tekort in het controleren van klanten en negeerde het waarschuwingen van autoriteiten tussen 2007 en 2015. De bank weet niet hoeveel verdacht geld er via hun rekeningen kon worden witgewassen. Wel weet het dat dit geld vooral naar ex-Sovjetstaten is gegaan zoals Rusland, Azerbeidzjan en Oekraïne. Aangezien hun klantenbestand vooral uit deze landen komt. Al in 2007 kwam er een waarschuwing van de autoriteiten in Estland. Ook kreeg het van de Deense tak door dat er duidelijke signalen waren dat er geld werd witgewassen ter waarde van miljoenen roebels per maand. Een medewerker – vermoedelijk Wilkinson – in Estland van Danske Bank trok in 2014 aan de bel over de verdachte overboekingen, dit werd echter niet gemeld aan het bestuur.

Afbeelding door Filip Maljković (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren