Frauduleuze sporen opgepakte topman Renault en Nissan leiden naar Nederland

De in Japan opgepakte Carlos Ghosn, baas van de automerken Renault, Nissan en Mitsubishi verzweeg vermoedelijk ook inkomsten vanuit Nederland. De Fransman wordt in het Aziatische land verdacht van belastingontduiking en het wegsluizen van miljoenen euro’s uit het bedrijf. Ook werden er op kosten van zijn werkgever panden gekocht voor ‘enorme bedragen’ onder andere in Amsterdam aldus de Telegraaf.

Voor deze panden betaalde Ghosn zelf niks en er is geen zakelijke verklaring waarom de huizen zijn gekocht met bedrijfsgeld. Deze werden via een schijnconstructie in ons land aangeschaft. De vier panden werden gekocht via een speciaal opgericht besloten vennootschap. Dat was zogenaamd bedoeld voor Nissan om te investeren in start-ups maar werd waarschijnlijk misbruikt voor de privé panden van Ghosn. Ook in Beiroet, Rio de Janeiro en Parijs zou de Fransman op kosten van de zaak vastgoed hebben aangeschaft. Kosten ruim 15 miljoen euro aldus Automotive Management.  De autoriteiten waren niet op de hoogte dat Ghosn deze panden bezit.

Bonussen, vakanties en complotten

Vanuit het Nederlandse kantoor in Amsterdam Zuid liet hij zichzelf ook 780 duizend euro betalen. Ook dat verzweeg hij voor de autoriteiten. Ghosn liet daarnaast vakanties met zijn familie betalen door zijn werkgever. De Fransoos verzweeg vermoedelijk bijna 40 miljoen euro aan inkomsten over een periode van vijf jaar volgens de Japanners. Dat staat gelijk aan het bedrag dat de geboren Braziliaan wel aangaf bij de belastingdienst.

De top van Renault heeft nog geen reactie gegeven naar aanleiding van de arrestatie van Ghosn. De Fransman is voorlopig officieel nog steeds topman bij het bedrijf. Er gaan wilde geruchten rond dat dit onderzoek een poging is om de aanstaande fusie tussen Renault en Nissan te voorkomen. Het onderzoek zou aangezwengeld zijn door de top van de Japanse autofabrikant om de fusie te saboteren. De top van het Franse bedrijf verwacht echter niet dat de arrestatie van Ghosn problemen veroorzaakt voor de samensmelting met Nissan.

Afbeelding door Norsk Elbilforening (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren