AFM geeft markt ‘laatste waarschuwing’ over te hoge leningen

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft kredietverleners weer gewaarschuwd over het verstrekken van te hoge leningen. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat er onvoldoende is gedaan om te voorkomen dat consumenten worden opgezadeld met een te hoge lening die zij niet kunnen terug betalen. Het overweegt maatregelen tegen kredietverstrekkers die zich hier schuldig aan maken. 

Het AFM stelde vorig jaar al vast dat er teveel kredieten werden afgesloten die niet geschikt zijn voor degenen waar ze aan zijn verstrekt. Dat zijn naast leningen bijvoorbeeld ook hypotheken en creditcards. De markt heeft te weinig progressie gemaakt op het gebied van overkrediteren en dat is verboden. Niet alleen bij het afsluiten van een lening kan er meer worden gedaan. Ook tijdens de looptijd ziet de waakhond voldoende ruimte voor verbetering bij banken en andere kredietverstrekkers.

Het vindt dat er meer kan worden gedaan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen bijvoorbeeld omdat de voorwaarden worden aangepast. Hiervoor moet de financiële situatie van de klant tijdens het aflossen van de lening beter in de gaten worden gehouden. Zo kunnen kredietverstrekkers op tijd een oplossing aanbieden aan de klant. Ook rentewijzigingen moeten helderder worden gecommuniceerd oordeelt het AFM.

Ook positieve puntjes

Wat de waakhond wel positief is opgevallen is dat steeds meer banken en andere kredietverstrekkers kiezen voor een aflopende lening in plaats van een doorlopende. Het AFM ziet dat in de meeste gevallen als de beste manier om krediet uit te geven. Met een aflopend krediet kun je na het terugbetalen het bedrag niet nog een keer opnemen. Zo wordt de verleiding weggenomen dat mensen hetzelfde geld voor een ander doel gebruiken.

Boetes

Mocht het AFM overgaan op actie kan het boetes opleggen die in principe kunnen oplopen tot 4 miljoen euro. Heeft het bedrijf een voordeel gehad van meer dan 2 miljoen euro dan kan het AFM de boete verdubbelen. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld 5 miljoen euro winst behaald door de regels te overtreden kan het een boete krijgen die kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Afbeelding door frankieleon (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren