Transavia neemt plekken over van Ryanair op Eindhoven Airport

Transavia neemt een gedeelte van de slots over van Ryanair op Eindhoven Airport. De Ierse prijsvechter heeft zijn basis op het vliegveld in Eindhoven gesloten. Transavia gaat haar nieuwe slots invullen met extra vluchten naar negen bestemmingen waar het al op vliegt.

Ryanair vliegt nog steeds op Eindhoven Airport maar besloot de basis te sluiten en ook het aantal vluchten terug te dringen. Hierdoor zijn er vijf bestemmingen verdwenen: Bratislava, Riga, Murcia, Agadir en Barcelona Réus. Volgens de directeur van het vliegveld en ook Ryanair zelf heeft dit vrij weinig gevolgen verder voor de passagiers meldt het Eindhovens Dagblad. Voor het personeel van de Ierse prijsvechter was dat echter een heel ander verhaal.

Vergelding

De sluiting van de basis door Ryanair is controversieel. De rechter bepaalde dat het Ierse bedrijf personeel niet mocht dwingen om van basis te veranderen en in het buitenland te te werken. Desondanks zette Ryanair de sluiting door. Naar eigen zeggen is het een puur economische beslissing. De rechter vond het echter meer lijken op een vergeldingsactie tegen haar eigen personeel schreef het NRC.

Voor het personeel begon met staken had het al gedreigd om de basis te sluiten. Daarom gaf de rechter de 16 piloten van Ryanair die de zaak waren begonnen gelijk. De vliegtuigmaatschappij zegt de piloten de kans te hebben gegeven om hun functie en salaris te behouden. Daarvoor moesten zij wel verhuizen naar een basis in Italië, Bulgarije, Roemenië, Marokko of de Azoren. Het cabinepersoneel wou het wel dichterbij overplaatsen in Berlijn, Brussel en Charleroi.

Afbeelding door Edgar Jiménez (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren