Nederland gaat meer met Duitse deelstaat samenwerken

Mark Rutte heeft een aantal intentieverklaringen getekend met de Duitse deelstaart Noordrijn-Westfalen. Onder andere willen zij dat de havens van Rotterdam en Duisburg meer gaan samenwerken. Veertig procent van de Nederlandse export – ter waarde van 37 miljard euro – gaat naar dit gebied van Duitsland grenzend aan Nederland.

De afspraken zijn bijzonder omdat zulke deals vooral worden gemaakt op het niveau van de nationale regering. Een medewerker van de Duits-Nederlandse Handelskamer zei bij BNR Nieuwsradio dat er geen harde afspraken zijn gemaakt maar dat de wil vooral op papier is gezet. De minister-president was gisteren met vier ministers en staatssecretarissen in Noordrijn-Westfalen. Er is gesproken over betere samenwerking op het gebied van veiligheid, energietransitie en vervoer van goederen en personen, aldus het persbericht van de Rijksoverheid.

Een gedeelte van dat proces is al bezig, zo wordt de verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf in 2025 twintig minuten sneller. Die lijn gaat misschien ook nog worden uitgebreid, zowel Düsseldorf als Den Haag zien graag dat de treinverbinding wordt doorgetrokken naar de Hofstad. Voor de gesprekken heeft de handelskamer een wensenlijstje opgesteld. Zij zien graag dat diploma’s makkelijker worden erkend over de grens en dat er geïnvesteerd wordt in ‘digitale infrastructuur.’

Knelpunt

Ondanks de intensievere samenwerking is niet alles vredig tussen Nederland en Duitsland. En nee, het gaat niet over voetbal, maar over de Betuwelijn. Nederland wil dat de Duitsers hun belofte nakomen en hun gedeelte bouwen. De haven van Rotterdam stuurde zelfs een brandbrief naar Noordrijn-Westfalen en de regering in Berlijn. Het Nederlandse gedeelte werd 11 jaar geleden al opgeleverd. Bureaucratie bij onze oosterburen heeft er echter voor gezorgd dat het Duitse deel niet klaar is. Sterker nog: er lopen nog steeds vergunningsprocedures meldt het Duitsland Instituut.

Afbeelding: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren