Wiet

Wiet kun je niet alleen roken, het is ook een investering

Een blowtje doen, een stickie of een spliff roken of gewoon een jonko klappen: er zijn veel verschillende manieren hoe je het roken van wiet of hasj kunt noemen. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten wiet, allemaal met hun eigen sterkte en samenstelling. Verder kun je het op verschillende manier je systeem in krijgen en daarvoor kunnen ook nog eens verschillende redenen zijn. Maar er is een ding wat je met wiet kunt doen waar niet veel mensen aan gedacht zullen hebben: erin investeren.

Met de legalisering van marihuana in Canada wordt het tijd om eens serieus te kijken naar marihuana als beleggingsproduct. In steeds meer staten in Amerika is het medicinale én recreatieve gebruik van wiet toegestaan. En in Nederland is het natuurlijk toegestaan om wiet te roken. Nou ja, gedoogd. Verder zijn er ook nog heel veel landen waar het ‘gedecriminaliseerd’ is, wat dat ook mag betekenen. Door deze ontwikkelingen wint wiet aan populariteit, ook op de markten.

Het is al een tijd mogelijk om te investeren in wiet en dat is ook aan de cijfers af te lezen. Volgens schattingen van Viridian Capital Advisors is er in de eerste tien maanden van 2018 voor ruim 5,5 miljoen euro geïnvesteerd in de wietindustrie. In die schatting is dan nog niet de aangekondigde investering van 3,5 miljard euro meegenomen die Constellation Brands in Canopy Growth Corporation  gaat doen. Constellation Brands, het bedrijf achter het biermerk Corona, krijgt daarmee zo’n 38% in handen. Dit was eerst 10% en kan nog oplopen tot over de 50%, waardoor het bedrijf eigenaar zou worden van Canopy Growth Corporation.

Canopy Growth Corporation

Canopy Growth wat? Canopy Growth Corporation is een Canadese medicinale wiet producent en sinds eind september het grootste cannabisbedrijf ter wereld. Het heeft momenteel een marktkapitalisatie van 9,76 miljard euro en de koers schommelt momenteel rond de 33. Dat is wel een stuk lager dan op 15 oktober, toen was het aandeel 56,89. De huidige waarde van rond de 33 is niet heel veel hoger dan voordat het nieuws over de grote investering van Constellation Brands naar buiten kwam. Dit komt door tegenvallende resultaten van Canopy Growth.

De wijze waarop de waarde van het aandeel Canopy Growth Corporation schommelt weerspiegelt enigszins de hele marihuanamarkt, die ook sterke schommelingen vertoont. Als we kijken naar de Canadian Marijuana Index, een index die de aandelenwaarde weerspiegelt van 18 Canadese wietbedrijven, dan lijkt het bijna alsof we kijken naar een grafiek van de waarde van een cryptocurrency. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar stabiel is het nog niet. En net als we bij crypto’s zagen, zijn er geluiden dat er sprake is van een bubbel in de wietmarkt.

De CEO van Canopy Growth, Bruce Linton, zei zelf tegen Yahoo Finance dat er ‘for sure’ een marihuanabubbel is, maar hij zegt ook dat er zeker een paar goede bedrijven in de bubbel zitten zoals natuurlijk zijn eigen.

Waar investeren?
Maar goed, het belangrijkste is natuurlijk: waar kun je in investeren? Naast Canopy Growth (NYSE) zijn er nog andere grote marihuanabedrijven, zoals Aurora Cannabis (NSYE) en GW Pharmaceuticals (NASDAQ). Ook is het sinds vorig jaar mogelijk om te handelen in wiet-ETF’s. Op de Toronto Stock Exchange (TSE) is de ETF Horizons Medical Marijuana Life Sciences te verhandelen sinds april 2017. Deze tracker volgt exact de Nort American Medical Marijuana Index. Deze index bestaat uit Noord-Amerikaanse wietbedrijven. De hierboven genoemde bedrijven zitten ook in deze index. Een tweede ETF is de ETFMG Alternative Harvest ETF, genoteerde aan de New York Stock Exchange (NYSE).

Dit artikel geldt niet als beleggingsadvies. De lezer moet altijd zelf onderzoek doen naar zijn/haar investeringen en niet blind afgaan op tips van anderen. Ook hier geldt dat. Wij zijn niet verantwoordelijk voor financiële schade ten gevolge van dit artikel.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.

Reageren