Marktupdate 19 november: Licht van Philips gaat ineens lekker, ABN AMRO geeft niets om managers

Het is wat, die beurs. Elke seconde andere prijzen en ander nieuws. Om het nieuws een beetje te duiden staan wij meerdere keren per week klaar met de marktupdate. Wat is er tot nu toe gebeurd op de beurzen en wat wordt verwacht? Je leest het hier. 

AEX -1,34%

Grootste stijger

De beurs is rustig vandaag zonder grote uitschieters naar boven en beneden. In de AEX mogen we Signify N.V. Signify +1,57% tot de grootste stijger benoemen.

Signify is een aftakking van de lichtdivisie van de grote broer Philips. Ze zijn zelfstandig gegaan en sindsdien heeft het bedrijf ook een naamsverandering doorgevoerd. Eerst heette het simpelweg nog Philips Lighting. Maar vanwaar de grote plus?

Niemand heeft eigenlijk een idee. Er is geen nieuws naar buiten gekomen van het bedrijf, en er zijn zelfs geen speculaties over mogelijk nieuws dat binnenkort naar buiten komt. Kortom: het is simpelweg een mooie dag voor Signify.

Dat is ook onderdeel van de beurs. Aandelen stijgen en dalen vaak zonder overduidelijke reden. In sommige gevallen doet het aandeel zelfs het tegenovergestelde van wat je verwacht had door één zinnetje dat je niet gelezen hebt in een persbericht.

Grootste daler

Altice Europe Altice -1,02%, de telecomleverancier die tot een halfjaar geleden lekker bezig was met bedrijf na bedrijf overnemen, is de grootste daler tot nu toe. Dat is niet zo gek, want het aandeel bengelt rond de 2 euro. Als het aandeel dan 2 cent stijgt is dat gelijk een plusje van 1%. Staar je dus niet blind op die percentages.

De daling valt te verklaren op basis van de kwartaalresultaten die woensdag uitkomen over Altice. Vaak willen aandeelhouders dan voor deze grote gebeurtenissen nog even wat bijkopen of juist verkopen, als ze verwachten dat het slecht wordt. We wachten de woensdag dus geduldig af en hopen dan meer te kunnen vertellen over de telecomgigant.

Aandeel in het nieuws

ABN AMRO: Ons geelgroen Nederlandse trots is slachtoffer van managementproblemen. Er is volgens het FD een brandbrief van hogere managers naar het bestuur gegaan waarin staat dat de cultuur binnen de bank ronduit shit is. Vervolgens hebben de managers gevraagd om de status van klokkenluider te krijgen, zodat er geen negatieve gevolgen zijn voor de brandbriefschrijvers.

Sinds 1 juli 2016 is er namelijk een zogenaamde klokkenluidersregeling die klokkenluiders beschermt tegen ontslag, degradatie en andere negatieve gevolgen van het aankaarten van interne problemen.

Het aandeel van ABN reageert positief op de brandbrief: het aandeel stijgt met 1,65%

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.

Reageren