Wereldleiders verzamelen zich in Papoea-Nieuw-Guinea en het gevecht om invloed in Zuid-Oost Azië

De jaarlijkse bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) gaat morgen van start. Vooral regeringleiders van 21 landen verzamelen zich in Port Moresby. Waaronder de Chinese president Xi Jinping, Canada’s president Justin Trudeau en Japan’s premier Shinzo Abe. Op de achtergrond speelt er een strijd om invloed in Zuid-Oost Azië tussen China en Australië.

Waar Poetin en Trump hun premier of vicepresident sturen is China prominent aanwezig in Papoea Nieuw-Guinea. Er hangen advertenties voor Chinese banken en zelfs posters van minister-president Peter O’Neill handenschuddend met Xi. Met als achtergrond de Chinese vlag, de invloed van Beijing is niet moeilijk om te zien. Het toont aan dat de Chinezen de conferentie, Papoea-Nieuw-Guinea en Zuid-Oost Azië zeer serieus nemen.

Het heeft in de afgelopen zeven jaar meer dan 5 miljard euro gestoken om 200 projecten in de regio van de grond te krijgen. Ook ging 42,5 miljoen euro Chinees geld naar de renovatie van het congrescentrum waar de APEC-bijeenkomst gaat plaats vinden. China wil haar invloed uitbreiden door te bouwen en dat maakt de Australiërs nerveus aldus Time. Papoea-Nieuw-Guinea ligt op maar vier kilometer van Australië en werd ooit bezet door de Australiërs.

Op de counter

Ook de Australiërs hebben geprobeerd Papoea-Nieuw-Guinea te paaien en regelen dit weekend de beveiliging. Het stuurt 1500 militairen naar Port Moresby met materieel als boten en helikopters aldus de South China Morning Post. Ook heeft Australië vorige week een nieuw plan gelanceerd om invloed te kopen, of vooral die van China niet al te groot te laten worden. De minister-president Scott Morisson kwam met een counterplan.

Een niet subtiele herinnering dat landen ook bij de Australiërs kunnen aankloppen voor financiering. Het stelt 1,2 miljard euro aan subsidies en leningen beschikbaar om de banden aan te halen. Naast het gevecht om invloed in het gebied hebben China en Australië nog meer onderlinge problemen. Er zijn namelijk verdenkingen dat Beijing zich bemoeit met de Australische politiek. Het geopolitieke getrouwtrek om Zuid-Oost Azië gaat de komende twee dagen verder in een door China gefinancierd gebouw dat wordt beveiligd door Australiërs.

Afbeelding: The White House (CC BY 1.0), via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh