Pathe-directeur werd aangesteld ondanks bekend gebrek aan kritische houding

Edwin Slutter de voormalig financieel directeur van Pathé Nederland blijkt eerder de fout in te zijn gegaan bij een eerdere werkgever. Pathé was op de hoogte hiervan toen het Slutter in dienst nam. Ook daar zou hij niet kritisch genoeg zijn geweest toen hij er werkte als accountant schrijft het FD. Waarom het de oud-cfo toch in dienst nam wil het bedrijf niet kwijt.

Slutter werkte eerder voor de inmiddels failliete vleesverwerker Weyl. De rechter oordeelde toen dat hij tekort was geschoten in zijn werk als accountant en dat hij geen ‘professioneel-kritische’ houding had getoond. Slutter werd daarom ook uit het accountanteregister gehaald. De bioscoopexploitant was hier van op de hoogte toen het hem aanstelde als financieel directeur. Opmerkelijk aldus universitair docent Accountancy Francis Bouman die zegt dat hij ‘het wel heel bont moet hebben gemaakt bij Weyl’ om daar uit te zijn gehaald. Ook nu bleek Slutter geen kritische houding te hebben aldus de rechter. Hij verwijt de manier waarop 19,244,304 euro kon worden overgemaakt naar oplichters. Wel vond hij het gedrag van Slutter niet genoeg voor ontslag op staande voet. Daardoor moet Pathé de oud-directeur nog tot het eind van de maand door betalen.

‘Rol overdreven’

Slutter’s advocaat Maartje Govaert vindt dat de zaken niks met elkaar te maken hebben. Ook wijst zij er op dat hij weer is opgenomen in het accountantregister. De voormalig topman heeft vooral gehandeld in opdracht van de ceo van Pathé. Ook ontving hij de mails niet zelf en werd het grootste gedeelte van de betalingen gedaan toen Slutter op vakantie was. Zijn rol in de oplichtingszaak wordt dan ook overdreven aldus Govaert. De Nederlandse tak van Pathé werd voor bijna 20 miljoen euro opgelicht door mailtjes die zogenaamd van het Franse hoofdkantoor kwamen. Het geld zou bedoeld zijn voor buitenlandse investeringen en moest strikt geheim worden gehouden om zogenaamd de concurrentie niet wijzer te maken.

Afbeelding: R/DV/RS (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren