Centrale banken VK, Canada en Singapore hebben eigen crypto uitgedacht

De centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Canada en Singapore hebben in een rapport uitgedacht hoe een centrale bank crypto kan worden opgezet. Volgens het samenwerkingsverband lost dit veel problemen op rond betalingen over de grens. Ook commerciële banken zoals HSBC hebben input gegeven voor het rapport.

Het rapport beschrijft drie manieren waarop een cryptocurrency kan worden ingevoerd. De zogenoemde CBDC wat staat voor Central Bank Digital Currency. De eerste variant is gekoppeld aan een specifieke valuta en kan daarom ook alleen maar binnen een land worden gebruikt. Of in een monetaire unie zoals waar de eurolanden in zitten. De tweede variant van de CBDC is ook gekoppeld aan een valuta maar kan wel wereldwijd worden verhandeld.

Daarvoor moeten de centrale banken elkaars coins wel ondersteunen. Aangezien de munten problemen bij transacties naar en uit andere landen moeten oplossen lijkt dit de meeste logische optie. Als laatste is er nog een universele CBDC ondersteund door meerdere valuta. Dit is ook meteen het plan met de meeste haken en ogen. Het is veel gevoeliger voor manipulatie en levert niet de stabiliteit die men graag wil bij een CBDC. Wat juist een alternatief moet zijn voor de zo onvoorspelbare ‘normale’ crypto. Ook zal het invoeren veel langzamer gaan aangezien er telkens nieuwe valuta in de token moeten worden verwerkt.

Hot topic

Het uitgeven van een crypto door de centrale banken is een veel terugkomend thema. Zo riep de baas van het IMF centrale banken deze week op er serieus over na te denken. Ook een bestuurslid van de Europese Centrale Bank liet zich deze week uit over CBDC’s. Hij voorspelt dat in de komende tien jaar geen enkele centrale bank echt een crypto zal gaan uitgeven. Zijn baas Mario Draghi liet al eerder weten niet aan een eigen cryptocurrency te willen beginnen schrijft Coindesk. De Italiaan zegt geen aanleiding te zien om er aan te beginnen.

Afbeelding: Robert King (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh

Reageren