Zwitserse banken verdacht van saboteren Apple en Samsung

Meerdere Zwitserse banken worden onderzocht door de Zwitserse variant van de Autoriteit Consument en Markt genaamd WEKO. Zij worden er van verdacht een afspraak te hebben gemaakt om de betalingsservices van Apple +1% en Samsung buiten te sluiten. Dit zouden zij hebben gedaan om een Zwitserse concurrent van de diensten genaamd Twint voor te trekken.

Daardoor konden klanten van de banken hun creditcards niet koppelen aan de betalingsapps van de twee techreuzen. Bij meerdere verdachte banken zijn invallen gedaan. Het gaat om de banken UBS, PostFinance, Swisscard, Aduna Holding en Credit Suisse. Dat laatste bedrijf is zich van geen kwaad bewust zegt het tegenover CNBC. Het is verbaasd door het onderzoek want het is wel degelijk mogelijk om je creditcard te koppelen aldus een woordvoerder.

Daarvoor moeten klanten wel bij een ander bedrijf terecht. Het is voor 50% eigenaar van Swisscard en die kaart kan wel gekoppeld worden aan Apple Pay en Samsung Pay. Ook zegt het met beide bedrijven en ook Google in gesprek te zijn over hoe zij hun diensten kunnen aanbieden aan klanten. UBS zegt dat er niet bewust voor is gekozen om Apple buiten te sluiten, het probeerde in 2016 tot een overeenkomst te komen. De onderhandelingen tussen de Zwitserse bank en Apple liepen echter vast.

Afbeelding: acebal (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh