Geld vanaf volgend jaar binnen vijf seconden op je rekening

Meerdere Nederlandse banken gaan vanaf volgend jaar met een nieuwe systeem werken waardoor wachtperiodes bij overboekingen gaan verdwijnen. Met de verandering staat het geld binnen vijf seconden op de rekening. ABN Amro, ING, SNS, ASN Bank, RegioBank en KNAB gaan met de nieuwe techniek genaamd Instant Payments werken meldt de Telegraaf.

Zij gaven de opdracht aan Betaalvereniging Nederland om het systeem op poten te zetten. De vertraging bij het overmaken van geld is niet meer van deze tijd. Nu is daar een model uitgekomen waardoor het niet meer uitmaakt welke dag of hoe laat het is of bij welke bank je zit. Het is nog niet direct vanaf 1 januari mogelijk om supersnel geld over te maken. Instant Payments gaat langzaam worden uitgerold en als alles goed verloopt wordt het in april de norm. Het verwacht al snel een miljard betalingen te verwerken via het systeem als het eenmaal loopt.

Razendsnel salaris? Nou niet zo snel

Het gaat nu alleen nog om enkelvoudige betalingen. Dit betekent dat bijvoorbeeld dat jouw salaris niet automatisch binnen vijf seconden op jouw rekening komt. De zogenoemde bulkbetalingen moeten nog in het nieuwe systeem worden verwerkt. Ook dan is snel salaris geen garantie helaas. Bedrijven bepalen uiteindelijk zelf of ze het nieuwe systeem inzetten voor het betalen van medewerkers. De methode zou ook een alternatief kunnen worden voor het pinnen in de winkel. Volgens de Betaalvereniging Nederland gebeurt dat al onder andere in Denemarken. Daar hebben sommige winkeliers de apparaten zelfs helemaal uit hun winkels weggehaald. Het geld kan immers binnen vijf seconden worden overgemaakt naar de rekening van de winkelier.

Afbeelding: Håkan Dahlström (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh