China reageert op eisen Trump maar zitten nog ‘in ander universum’

China heeft officieel gereageerd op de eisen van Amerika voor het opheffen van de handelsoorlog. Dat zeggen bronnen dichtbij het Witte Huis aldus Reuters. Wat er in de brief staat is niet bekend. Volgens een van de bronnen is het een startpunt voor nieuwe onderhandelingen maar zitten beide landen in “niet in hetzelfde universum.”

Eind deze maand zullen presidenten Xi Jinping en Donald Trump elkaar ontmoeten op de G20-conferentie. De Chinezen hebben nu voor het eerst gereageerd op de klachten van Trump die de motivatie zijn voor het voeren van de handelsoorlog. De president irriteert zich aan diefstal van intellectueel eigendom, staatssubsidie en de beperkte toegang voor Amerikaanse bedrijven tot de Chinese markt. Ook het handelstekort ten opzichte van China is hem een doorn in het oog.

Klok tikt

Beide leiders zouden wel al contact met elkaar hebben gehad via de telefoon. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel. De gesprekken lagen drie maanden stil nadat er vanuit het Witte Huis aantijgingen kwamen dat China zich zou bemoeien met de Amerikaanse politiek. Ook zou Beijing er alles aan doen om de president te ondermijnen.  Of er nog een overeenkomst komt tussen beide landen hangt ook samen met een aankomende stijging van de tarieven.

Op 1 januari zullen de tarieven op de belaste Chinese producten stijgen van 10% naar 25%. Ook is er nog het dreigement van Trump om alle Chinese producten te gaan belasten. Nu is er 250 miljoen dollar aan goederen belast. Mocht Trump zijn woorden waarmaken dan stijgt dat bedrag ruim met 267 miljard dollar aan extra belaste goederen. De president van de VS-China Handelscommissie denkt dat China zich volledig terugtrekt uit de gesprekken als de tarieven worden verhoogd. Ook vicepresident Pence heeft van zich laten horen en waarschuwt de Chinezen. Het moet haar houding veranderen of er komt een nieuwe koude oorlog.

Afbeelding: The White House (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh