Bitcoin ‘as van het kwaad verantwoordelijk voor financiële crisis’ aldus ECB-bestuurslid

Bestuurslid Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Bitcoin ‘de as van het kwaad’ genoemd. De Fransoos ging nog verder hij noemde Bitcoin ‘op meerdere manieren verantwoordelijk voor de financiële crisis.’ De munt werd gelanceerd in dezelfde periode als de start van de recessie. Desondanks vindt het bestuurslid van de ECB dat het wel een slimme uitvinding is schrijft CCN.

Een uitvinding die volgens hem wel nog een hoop problemen heeft. Hij deed de uitspraken op een congres van de Bank for International Settlements (BIS). ‘Niet ieder extreem slim idee is ook een goed idee’ zei hij er over. De Fransman werkt niet alleen bij de ECB maar is ook voorzitter van het BIS comité dat gaat over betalingen en markt infrastructuur. Ook wel de bank voor de centrale banken wordt genoemd. Hij sluit zich aan bij de uitspraak van Agustin Carstens de baas van de BIS. Carstens omschreef Bitcoin en andere crypto’s als de combinatie van een ‘bubbel, een Ponzi scheme en een ecologische ramp.’ Hij ging ook in op de trend van centrale banken die serieus onderzoek doen naar het uitgeven van eigen munten. Cœuré verwacht niet dat er een centrale bank in de komende tien jaar daadwerkelijk een eigen crypto gaat uitgeven.

IMF

De baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde vindt dat centrale banken moeten overwegen hun eigen cryptovaluta uit te geven. Op deze manier kunnen online betalingen veiliger en sneller worden aldus de topvrouw. Ze riep op een bijeenkomst in Singapore meer landen op hier over na te denken.  In Zweden en Canada wordt er al serieus naar gekeken. Volgens Lagarde zijn de voordelen overduidelijk, op deze manier wordt betalen sneller, veiliger en goedkoper. Het zou ook de manier zijn waarop centrale banken invloed kunnen uitoefenen op het ‘wilde westen’ van de cryptovaluta. Wat ook meer betrouwbaarheid voor de gebruiker betekent want het is duidelijk wie er verantwoordelijk is. Ook ziet ze kansen om meer mensen toegang te geven tot elektronische betaalsystemen. In armere landen wordt daar door commerciële partijen soms niet in geïnvesteerd.

Afbeelding: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh