VodafoneZiggo sleept EU voor de rechter vanwege niet onderzoeken eigen dominantie

VodafoneZiggo wil dat de Europese Commissie alsnog een onderzoek instelt naar het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die bepaalde dat VodafoneZiggo een dominante marktpositie heeft en daarom haar netwerk beschikbaar moet stellen aan concurrenten. De Europese Commissie had geen bezwaren en nam deze conclusie over van het ACM.

VodafoneZiggo vindt dat de Europese Commissie zelf onderzoek moet doen of het inderdaad een dominante marktpositie heeft. Het telecombedrijf heeft de zaak ingediend bij het Gerecht van de Europese Unie meldt de Telegraaf. Per 1 oktober is het door het besluit van het ACM verplicht om haar netwerken te delen met andere bedrijven. Uit hun analyse bleek dat ZiggoVodafone samen met KPN het grootste gedeelte van de telecommarkt in bezit heeft. Met het openstellen van het netwerk wil het ACM de prijzen laag houden en zorgen dat er voldoende concurrentie is. Het vreest anders dat VodafoneZiggo andere aanbieders kan saboteren en de prijzen kunstmatig kan hooghouden. KPN was tot dan toe als enige verplicht om haar netwerken open te stellen.

‘Markt in gevaar’

VodafoneZiggo liet al eerder weten dat de Nederlandse markt volgens haar al voldoende concurrerend is. Ook zou het ACM met zijn acties de markt meer in gevaar brengen meldde nu.nl. Ondanks dat het per 1 oktober verplicht is haar netwerk open te stellen is er nog wel een aanloopperiode. Vodafone krijgt eerst nog de tijd een aanbod en prijzen vast te stellen. Ook krijgt het de tijd om haar netwerken voor te bereiden op meer aanbieders. Het ACM verwachtte dat dit in de loop van volgend jaar voor elkaar zou zijn. Door de rechtszaak die de telecomaanbieder heeft ingediend is dat echter onzeker. Het ACM kwam tot haar conclusie nadat 18 bedrijven hebben gereageerd op hun resultaten. Die reacties zijn verwerkt in de definitieve versie van de marktanalyse waar deze beslissing op is gebaseerd.

Afbeelding: DennisM2 (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh