Musk’s Teslaquila valt niet in de smaak bij de tequila-industrie

Elon Musk heeft weer eens een conflict, dit keer met producenten van tequila. Zijn plan om zijn eigen variant te gaan produceren van de Mexicaanse drank wordt niet gewaardeerd door de industrie meldt Reuters. Tequila is namelijk een beschermd woord dat niet zomaar op een drankje kan worden geplakt.

De Mexicanen hebben zelfs een aparte commissie die in de gaten houdt of de naam tequila niet wordt misbruikt. Zij vinden dat de naam Teslaquila teveel op tequila lijkt en vinden dat hij zich aan de regels moet houden. Wil Musk tequila gaan produceren dan moet hij dat doen via een goedgekeurde producent en in een van de vijf provincies van Mexico waar het mag worden geproduceerd. Ook heeft hij dan toestemming van de Mexicaanse autoriteiten nodig. De regels zijn vergelijkbaar met die voor champagne dat ook in de Franse Champagnestreek moet worden geproduceerd om de naam te mogen dragen.

Teslaquila
Een visueel voorproefje van de verpakking van Teslaquila

Uit de hand gelopen grap

Dat heeft Musk er niet van weerhouden om vorige maand zijn Teslaquila aan te kondigen op Twitter. Een letterlijk uit de hand gelopen 1 april grap van de Tesla oprichter. Die blijkbaar zijn eigen grap zo’n goed idee vond dat het nu realiteit lijkt te gaan worden. Er zijn patenten ingediend in de Verenigde Staten, Europese Unie en in Mexico zelf. Daarin wordt het omschreven als sterke drank gemaakt van de agave. Officiële tequila wordt gemaakt van de blauwe weber-agave. Vandaar dat de Mexicaanse ‘tequila-waakhond’ nu aan de bel trekt om de verwarring aan te kaarten. Tesla en Musk wilden niet ingaan op de klachten van de Mexicanen. De zakenman begeeft zich wel in een lucratieve industrie. Zo kocht Bacardi in januari voor 5 miljard een tequilaproducent. Acteur George Clooney verkocht zijn eigen tequilamerk voor een miljard dollar.

Afbeelding: JD Lasica (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh