IMF-baas: centrale banken moeten eigen cryptocurrency overwegen

De baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde vindt dat centrale banken moeten overwegen hun eigen cryptovaluta uit te geven. Op deze manier kunnen online betalingen veiliger en sneller worden aldus de topvrouw. Ze riep op een bijeenkomst in Singapore meer landen op hier over na te denken. 

Er zijn namelijk al landen waar het uitgeven van een crypto door de centrale bank wordt onderzocht. In Zweden en Canada wordt er al serieus naar gekeken. Volgens Lagarde zijn de voordelen overduidelijk, op deze manier wordt betalen sneller, veiliger en goedkoper. Het zou ook de manier zijn waarop centrale banken invloed kunnen uitoefenen op het ‘wilde westen’ van de cryptovaluta. Wat ook meer betrouwbaarheid voor de gebruiker betekent want het is duidelijk wie er verantwoordelijk is. Ook ziet ze kansen om meer mensen toegang te geven tot elektronische betaalsystemen. In armere landen wordt daar door commerciële partijen soms niet in geïnvesteerd.

IMF wil geen nationale crypto

Met dat laatste zijn sommige cryptonetwerken al bezig. Dash gaat een nieuwe betaaldienst lanceren in Venezuela. In het land dat in economische crisis verkeert en daardoor flink leunt op digitale munten kan nu ook via SMS cryptovaluta worden overgemaakt. Met de nieuwe dienst die momenteel in de beta-fase verkeert hoeven er alleen maar twee SMSjes worden gestuurd om een wallet aan te maken. Ook zijn de Marshall Eilanden bezig met het invoeren van een crypto als valuta. Juist het IMF is daar op tegen, het maakte in een rapport van bijna 60 pagina’s in september al duidelijk waarom het geen goed idee is. Het fonds vindt het geen fijn idee dat een onderdeel van het internationale bankensysteem wegstuurt van de dollar en dan ook nog naar een cryptovaluta. Dit kan zorgen voor financiële instabiliteit waarschuwt het IMF. Het ziet dus toekomst in cryptomunten zo lang deze maar de klassieke valuta niet in de weg zitten.

Afbeelding: MEDEF (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh