Dagvaarding bij Snapchat vanwege zaak over misleiding bij beursgang

Het bedrijf Snap dat achter de app Snapchat zit heeft een dagvaarding gekregen van de Amerikaanse justitie en beurswaakhond de Securities and Exchange Commission (SEC). Deze hebben het vermoeden dat Snap bij de beursgang geen compleet beeld heeft gegeven en informatie heeft achtergehouden meldt Reuters

De dagvaarding is bedoeld om meer informatie over de beursgang naar boven te halen. Het misleiden zat onder andere in hoe het Instagram omschreef. Snap claimde dat Instagram een concurrent zou kunnen zijn door een functie die lijkt op de Stories van Snapchat. Ook zou er informatie achter zijn gehouden, een medewerker had Snap aangeklaagd omdat het aantal gebruikers niet klopte door verkeerde berekeningen. Beleggers wisten hier echter niks vanaf toen in maart van vorig jaar Snap haar entree maakte op de beurs. Die laten het er dan ook niet bij zitten vandaar dat zij het moederbedrijf van de fotoapp hebben aangeklaagd. Zij vinden ook dat Snap had moeten melden dat het gebrek aan groei qua gebruikers te maken had met de opkomst van Instagram, Snap zou de risico’s teveel hebben gebagatelliseerd.

Growth hacks

Snap bracht 3,4 miljard dollar op bij haar beursgang. De groei in gebruikers valt sindsdien tegen, wel draaide het meer omzet. Ook zou Snap haar tactieken om de gebruikers aantallen omhoog te krikken verkeerd hebben weergegeven. Het maakte veel meer gebruik van dit soort growth hacks om de aantallen kunstmatig te stimuleren dan het aan potentiële beleggers wou laten merken. Zo stuurt het bijvoorbeeld meer meldingen naar mensen met de app om gebruik aan te zwengelen. Snap is zich van geen kwaad bewust en werkt volledig mee aan het onderzoek van justitie en de beurswaakhond. De rechtszaak is het niet waard volgens hen en het bedrijf vindt dat het juist heeft gehandeld. In juni probeerde Snap de rechtszaak te laten vallen maar de rechter wees dat verzoek af.

Afbeelding: Blogtrepeneur (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh