Wat verdien je nu eigenlijk écht als Wall Street bankier?

Het is vaak de droom van ieder puberaal jongetje dat The Wolf of Wall Street gezien heeft: later terechtkomen op de handelsvloer van de écht grote daytraders, Wall Street. Als het je al lukt om daar een baan te bemachtigen (de sollicitatieprocedures zijn erg lastig) dan zijn het lange uren, hoge werkdruk en een klein sociaal leven. Daar krijg je wel dik voor betaald, want ook dit jaar zijn de bonussen weer gestegen. Maar wat verdient zo’n handelsbaantje eigenlijk?

Leuk hoor zo’n baantje in de Verenigde Staten, maar vaak horen we in het nieuws alleen maar de hot shots die hun bonussen uitgekeerd krijgen en nooit de gemiddelde bankier. Niet iedereen krijgt net als Lloyd Blankfein (ex-ceo Goldman Sachs) 22 miljoen dollar in het handje geduwd. En dus kijken we naar wat er gemiddeld aan geld rondhuppelt op de oude Waalstraat.

Werken als Wall Street bankier

Voordat je überhaupt na kan denken over die zak met vers ruikend geld (waarschijnlijk briefgeld) zul je toch eerst ergens bij een investeringsbank binnen moeten komen. Vaak is dat al lastig genoeg. Zoals al genoemd zijn de sollicitatieprocedures lastig en stellen ze vragen waar je je onmogelijk op voor kunt bereiden. Een paar vragen zijn:

 • “Welk stukje tekst op je cv is het meest bullshit?”
 • “Je hebt nog geen baanaanbiedingen gekregen! Wat is er mis met jou?”
 • “Als ik zei dat je de baan kreeg als ik met je vriendin naar bed mag, zou je dat doen?”
 • “Wat is je verwachting voor de komkommerprijzen dit jaar?”

Direct en een nogal onbeschoft dus, exact zoals het stereotypische wereldje van Wall Street er voor velen uitziet. Maar als je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek dan ben je al verder dan de helft. Vaak heb je eerst een MBA (Master of Business Administration) nodig voordat ze serieus gaan kijken naar je cv.

Lees ook: Bonusplafond? Voor Nederlands Wall Street wordt het weer afgeschaft

Je bent binnen, wat nu?

Fijn. Nu gaat je leven langzaam aan minder sociaal worden, ook nog eens in combinatie met een hogere werkdruk en een verstoorde blik op geld. Toch is de term ‘Wall Street bankier’ een te brede omschrijving van wat er nu eigenlijk gebeurt op de handelsvloer. Er is niet slechts één soort bankier op de handelsvloer, maar er zijn verschillende bankiers met andere specialisaties. En ook is Wall Street allang niet alleen meer in de drukke straten van Manhattan. Het is meer een verzamelnaam geworden.

Alle banken kennen dus flink veel bankiers. Zo heb je de investment banking tak, waarin banken bedrijven helpen geld aan te trekken door het verkopen van aandelen, obligaties etc. Ook zijn er de traditionele hedge funds die zo geroemd worden door de filmscenario’s van Gordon Gekko en Leonardo DiCaprio. Verder heb je nog private banking voor extreem vermogende klanten en private equity, samen met wat minder bekende bankierstakken.

Stel je voor je gaat puur en alleen voor het grote geld op Wall Street. Wat voor baan zou je dan moeten nemen? Daar hebben we de jongens van Forbes voor die dat hebben opgepikt. Komt ‘ie!

Salarissen bankiers

Hieronder staan de verdiensten uitgelicht voor de gemiddelde bankier van een hedge fund. Uiteraard met dank aan WSO, dat een groot onderzoek heeft gehouden onder deze sector.

Hedge fund salarissen (plus bonussen):

 • Zomerstagiairs: $58,000 (+$3,100)
 • Eerstejaars analist: $67,000 (+$21,000)
 • Senioranalist: $82,100 (+$21,100)
 • Eerstejaars medewerker: $71,500 (+$33,000)
 • Senior medewerker: $99,200 ($36,200)
 • Vice President: $140,000 (+$100,700)
 • Eindverantwoordelijke: $145,600 (+$157,500)

De gemiddelde bankier verdient dus helemaal geen miljoenen, maar dat zijn slechts uitzonderingen! Als je een leven als bankier wilt moet je heel erg van aandelen houden. Ook in je slaap.

Afbeelding door perceptions (Flickr, CC BY 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.