Marktupdate 13 november: Fietsfabrikant Accell op groen, Takeaway.com kijkt machteloos toe

Elke dag rond 12:00 staan we bij jou voor je neus met de marktupdate. Wat is er tot nu toe gebeurd op de beurzen en wat wordt verwacht? Je leest het hier. 

Dit is een pilotartikel. Vind je dit artikel goed? Laat het ons weten op FacebookTwitter of de mail.

AEX-stand: 527,68 (+1,60%)

Grootste stijger

Accell is vandaag de grootste stijger met een plus van bijna 24%. Even voor de beursbeginners: dat is ongehoord. Het aandeel schoot van 15,20 euro naar 18,70 euro. Waarom? Pon Holdings, de moedermaatschappij van een van Nederlands rijkste mensen (Wijnand Pon), heeft een belang van 5% in Accell Group genomen en zegt in een persbericht dat ze bereid zijn tegen 19 euro per aandeel dit belang uit te breiden tot 20%.

Bij grote transacties worden beleggers altijd volop blij en willen ze zo snel mogelijk het aandeel kopen. Niet zo gek als je je bedenkt dat Accell op 15 euro staat en Pon even 19 euro biedt. Als jouw aandelen dan opgekocht worden heb je een snelle 4 euro per aandeel winst. Om een graantje van die 4 euro mee te pikken wil snel iedere belegger Accell kopen, et voilà, de koers stijgt als een gek met 23,5%.

Maar waarom wil Pon zo’n groot belang in Accell? Pon Holdings is eigenaar van fietsenfabrikant Gazelle en wil haar fietsendivisie uitbreiden. Accell is marktleider in Europa op het gebied van fietsen met merken als Batavus, Sparta en nog een legio van Europese fietsmerken. Slimme zet van die Pon dus.

Grootste daler

Takeaway.com, eigenaar van onder andere Thuisbezorgd.nl, kijkt vandaag aan tegen flinke rode getalletjes. Momenteel staan ze met een min van 5% helemaal onderaan op Beursplein 5. De oorzaak is een verlaagd advies van de Bank of America Merrill Lynch van buy naar neutral, wat in beleggingstermen wil zeggen: ‘ook wij hebben even geen idee, dus doe maar niets.’

Het gaat heel het jaar door al wat minder. Als je 1 januari geïnvesteerd zou hebben in de thuisbezorgers, had je nu een rendement van ongeveer 3,2%. Aan de andere kant is dat beter dan de AEX in het jaar tot nu toe, want die staat op een verlies van ongeveer 3%

Aandeel in het nieuws

Bayer Inc: Het bedrijf dat bekend is van het medicijn aspirine heeft het in deze tijd zwaar vanwege de omstreden overname van Monsanto, maar vandaag was er weer iets positiefs te melden. Het kwam naar buiten met de cijfers van het derde kwartaal (Q3) en wat bleek: het was zonnig. Het aandeel steeg met zo’n 2% en is inmiddels weer op het niveau van gister.

De overname van Monsanto was nogal omstreden, omdat Monsanto’s product Roundup kankerverwekkende stoffen zou bevatten voor het verdelgen van onkruid. Als gevolg daarvan daalde Bayer het hele jaar door. Het rendement in dit jaar tot nu toe is dan ook dramatisch: -33%.

Niet-te-verklaren-aandeel

ASML Holding: De makers van litografiemachines steeg vandaag met 1,6%. Maar weet jij waarom? Wij niet. Er is geen nieuws naar buiten gekomen; de omzetverwachtingen zijn 8 november al gepubliceerd. Ja, de beurs blijft onvoorspelbaar.

Afbeelding door 8bar bikes (Flickr, CC BY-ND 2.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.