In de portefeuille van Maarten: ‘Ik beleg voornamelijk in cryptovaluta’

We vonden het wel eens tijd om niet naar onszelf te kijken, maar door het land te speuren naar iemand die al vroeg bezig is met vermogen opbouwen voor later. Zo kwamen wij terecht bij Maarten Hartog en vroegen we of we even in zijn portemonnee mochten kijken. Dat mocht. 

‘Wie ben je en wat doe je?’

Ik ben Maarten, 16 jaar oud en studeer op de ROC in Tilburg. Heb een beetje de hobby’s die iedereen heeft, zoals met vrienden uitgaan bijvoorbeeld. Dat soort dingen. Maar uiteindelijk is mijn meest bijzondere hobby toch wel racedrone vliegen. Ik doe daarnaast ook mee op de NK’s van racedrone vliegen. Dat is naast mijn hobby dus ook een vorm van sport.  

‘Werk je en zoja, wat verdien je?’

Allereerst werk ik gewoon heel normaal – als elke 16-jarige – bij de Albert Heijn voor een minimumloon van 4,06 per uur, dus dat is absoluut geen vetpot, om het zo maar te zeggen. Maar dat is eigenlijk mijn enige bron van salaris.

Daarnaast heb ik een eigen bedrijf dat eigenlijk voorkomt uit mijn hobby/sport van racedrone vliegen, namelijk Drone Central. Dronecentral.nl is een webshop gespecialiseerd voor racedrones. Ik ben daar dit jaar 1 januari mee gestart en momenteel verdien ik daar nog niet zo enorm veel mee. Wat ik er mee verdien gaat gelijk terug in het bedrijf, dus ik houd er eigenlijk (nog) niets aan over. Ik hoop over 2 of 3 jaar autonoom te kunnen opereren en dat ik mijzelf dan wel salaris uit kan keren. 

‘Waar gaat het meeste geld aan op?’

Ik investeer het meeste geld in mijn eigen racedrones, zodat ik goed bij kan blijven met mijn tegenstanders. Daarnaast ben ik een beginnend lp-verzamelaar en tegenwoordig gaat met nieuwe lp’s het geld er snel doorheen. Zo’n nieuw plaatje kost af en toe 30 euro, en als je er dan drie tegelijk koopt… 

‘Beleg je ook?’

Ja, ik beleg voornamelijk in crypto’s. De perceptie is dan vaak dat ik snel geld wil, maar daar is het me echt niet om te doen. Ik ben vooral benieuwd wat voor technologie er allemaal in de munten zit, hoe zij denken dat ze meer waarde gaan creëren. Het is toch bizar dat crypto’s eigenlijk alleen een stukje techniek zijn, dat dan ook nog eens echte waarde tegenover de euro heeft? 

Ik weet nog dat je in het begin van de opkomst van crypto’s je advertenties kon kijken en daar dan munten voor terugkreeg. Dat heb ik gedaan en zo werd ik een beetje bekend in die wereld van honderden verschillende munten. Nu heb ik een paar honderd euro waarmee ik beleg voor de langere termijn en ongeveer 60 euro waarmee ik daytrade. 

Voor mijn interesse in ‘gewone’ aandelen ben ik vooral geïnteresseerd in de Amerikaanse beurs, omdat dat beter te combineren valt met school. Mijn uiteindelijke doel met beleggen is er zo goed in worden dat ik ook daadwerkelijk vermogen op kan bouwen en misschien later naast mijn werk part-time handelaar te worden. 

‘Wat hoop je later te verdienen?’

Genoeg om niet te hoeven afwegen of ik die tweede fles Cola wel kan kopen. En ik moet ook niets hebben van schulden, dus zolang ik die niet opbouw vind ik dat ook erg fijn. Uiteindelijk hoop ik van mijn hobby mijn werk te kunnen maken, en dat is nu dronevliegen. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.